FESTIVAL ISTROVENETSKOG NARJEČJA

U srijedu 8. rujna 2021., u Bujama, Piran/Cittadella, započinje deseto izdanje Festivala istrovenetskog narječja, međunarodne kulturne manifestacije posvećene zaštiti, vrednovanju i promicanju istrovenetskog narječja.

Manifestaciju organizira Talijanska unija uz financijsku potporu Ministarstva vanjskih poslova i međunarodne suradnje Republike Italije. Festival je organiziran u suradnji s Općinom i Zajednicom Talijana Piran, Pučkim otvorenim učilištem iz Buja, Istarskim narodnim kazalištom, Općinom Cittadella i udrugom Raixe Venete.

PROGRAM:

Otvorenje Festivala održat će se u Piranu, u kazalištu Tartini, 8. rujna u 20.30 sati s prvom od tri večeri festivala neizdanih pjesama na istrovenetskom narječju “Dimela cantando”.

Na natječaj je ove godine pristiglo 16 pjesama od kojih je 14 odabranih ušlo u službeni repertoar festivala. Radi ozljede izvođača, jedna je pjesma povučena stoga 13 pjesama čine službeni ovogodišnji repertoar. Težak zadatak odabira pjesama povjeren je komisiji u sastavu Clio Diabaté (Kopar), Majda Šušelj (Novigrad) i Aleksandar Valenčić (Rijeka). Pjesme ovogodišnjeg izdanja su slijedeće:

 1. Musicittà – Una volta sola ancora – tekst: Samanta Stell; glazba: Damir Vukelja; aranžman: Damir Vukelja i Samanta Stell
 1. Daniele Ferro – El vecio- tekst i glazba: Daniele Ferro; aranžman: Daniele Ferro i Mauro Giorgi
 1. Patrizia Sfettina Jurman – La più bela parola de’l mondo- tekst i glazba: Patrizia Sfettina Jurman; aranžman: Eligio Bosazzi
 1. Ana Blečić Jelenović e Mensur Puhovac – Noi torneremo – tekst: Laura Marchig; glazba i aranžman: Darko Jurković “Charlie”
 1. Elisa Bombacigno – Storie dentro a un bar- tekst, glazba i aranžman: Massimiliano Cernecca (Maxino) i Carlotta Ruggiu
 1. Andrea Scarcia – Prima la primula- tekst i glazba: Marko Radolović; aranžman: Mauro Giorgi, Marko Radolović i Andrea Scarcia
 1. Nevia Rigutto – Abratsa el mondo – tekst: Laura Marchig; glazba i aranžman: Darko Jurković “Charlie”
 1. Sergio Preden “Gato” – Acuarel – tekst i glazba: Andrea Bussani; aranžman: Andrea Bussani, Franco “Toro” Trisciuzzi i Edi Acquavita
 1. Irena Giorgi – Zvola – tekst: Isabella Rota; glazba i aranžman: Mauro Giorgi
 1. Andrea Bussani – Lanpadina – tekst: Andrea Bussani; glazba: Franco “Toro” Trisciuzzi i Andrea Bussani; aranžman: Fabio Valdemarin
 1. Alida Delcaro – E se te guanta nostalgìa – tekst: Tiziana Dabović; glazba i aranžman: Edi Acquavita
 1. Sonia (Sonja Kostešić) – Stantsa 104- tekst: Antonietta Benčić Petercol; glazba: Sonia (Sonja Kostešić); aranžman: Emir Grozdanić
 1. Massimiliano Cernecca (Maxino) – Neverin – tekst, glazba i aranžman: Massimiliano Cernecca (Maxino)

U petak i subotu, 10. i 11. rujna Festival seli u Regiju Veneto, točnije u Cittadellu, u pokrajini Padova. U petak, 10. rujna na glavnom trgu (Piazza Pierobon) odigrat će se kazališna predstava “Mistero buffo” autora Daria Foa na istrovenetskom dijalektu, u izvedbi glumca Valtera Roše, u produkciji Istarskog narodnog kazališta iz Pule.

U subotu, 11. rujna, uvijek u 20.30 sati na Trgu Pierobon, održat će se druga večer festivala “Dimela cantando”.

U ponedjeljak 13. rujna s početkom u 19.00 sati u Gradskom kazalištu u Bujama, održat će se predstavljanje multimedijalnog projekta “No la ghe scanpa…” autora Slađana Dragojevića i Valtera Turčinovića. Glazbeni gost večeri biti će Boško Mileta.

U utorak, 14. rujna na Starom groblju u Bujama (u slučaju kiše u Gradskom kazalištu) u 19.00 sati počinje “Sciopar de rider!” tijekom koje će se uprizoriti dvije kazališne predstave: “In auto” Dramske grupe Zajednice Talijana Kaštel i “Mistero buffo” autora Daria Foa na istrovenetskom dijalektu, u izvedbi glumca Valtera Roše, u produkciji Istarskog narodnog kazališta iz Pule.

U srijedu, 15. rujna u Cafè Baru Fantasy u Bujama održati će se otvorenje Galerije “Polenta nera” i izložbe “… e i monti de polenta”, fotografije Slađana Dragojevića i stihovi Valtera Turčinovića. Glazbeni gost večeri biti će Davor Kovačević.

Posljednja večer “Dimela cantando” koja će se održati u 20.00 sati na Trgu Sv.Servula u Bujama (u slučaju lošeg vremena u Gradskom kazalištu) zaključiti će deseto izdanje Festivala. Međunarodni žiri zadužen za dodjelu nagrada za najbolju pjesmu, najbolji tekst i najbolji aranžman čine: Elis Lovrić, Alessandro Mocellin, Tamara Obrovac, Zvjezdan Ružić, i Francesco Squarcia. Žiri može također dodjeliti do 3 nagrade prema vlastitom nahođenju (za izvedbu, interpretaciju, itd.).

Na Facebook stranicama Festivala otvoreno je glasanje za dodjelu Nagradu publike “Dimela cantando”, dok su na internet stranicama Festivala objavljene pjesme.

Završna večer festivala prenosit će se uživo putem streaminga na internetskim stranicama Festivala i na frekvencijama HRT Radio Pule.

Festival će se održati uz poštivanje svih propisanih epidemioloških mjera.