I FEEL KRANJSKA KOBASICA

Jedna od tema festivala povijesti Kliofesta, koji se održava u deset hrvatskih gradova, je i – kranjska kobasica. Povijesna uloga toga slovenskog suhomesnatog proizvoda nastalog u 19. stoljeću postala je tema knjige «I feel kranjska kobasica» koju je napisao Jerneja Mlekuža, a promovirana je pred brojnom publikom večeras u Slovenskom domu u Zagrebu. Na predstavljanju knjige sudjelovali su; Jernej Mlekuž, Irena Radej Miličić i Damir Agičić.

Autor Mlekuž je u knjizi dao prvu sustavnu obradu povijesti uporabe kranjske kobasice kao važnog slovenskog jela koje je strukturiralo slovensku prehrambenu i simboličku svakodnevicu. Knjiga je značajna zbog toga što je kranjska kobasica kao hrana u životu Slovenaca prisutna gotovo stoljeće i pol, no njezina povijest dosad nije sustavno obrađena.Važna je i kao doprinos analizi kranjske kobasice kao kulturnog teksta, odnosno simboličke sfere u kojoj su se najmanje 150 godina mijenjala različita tumačenja koncepta „slovenskosti“. Autor podrobno predstavlja različite semantičke artikulacije koje je kroz povijest imala kranjska kobasica u slovenskoj svakodnevici, pri čemu svaku od posebnosti istovremeno povezuje s aktualnim kulturnim i društvenim događajima.

Na predstavljanju knjige nazočila je veleposlanica Slovenije u Hrvatskoj Smiljana Knez, Darko Šonc, predsjednik Vijeća slovenske nacionalne manjine Grada Zagreba, i predsjednik Slovenskog doma, te brojni predstavnici slovenske zajednice koji su se poslije službenog dijela programa počastili kranjskim kobasicama.