U ZAGREBU PREDSTAVLJENA KNJIGA “ISTAKNUTE ALBANSKE ŽENE” EDI SHUKRIU

U Knjižnici i čitaonici Bogdana Ogrizovića u Zagrebu u organizaciji nakladnika Biblioteke DEA 9. ožujka promovirana je knjiga “Istaknute albanske žene” kosovske znanstvenice, sveučilišne profesorice i spisateljice Edi Shukriu. Otkako je 2000. objavljena, knjiga je prevedena na tri jezika, a prvo hrvatsko izdanje objavila je Biblioteka Dea, čija izvršna direktorica Ljiljana Koci ističe to važanim događajem za albansku ženu i žene općenito.

Shukriu je u uvodnom dijelu opisala povijest Albanaca i navela izreke istaknutih albanskih žena, a knjiga sadrži životopise sedamdeset i dviju albanskih žena počevši od; mitske Rozafe, vladarica, kraljica, svetica, znanstvenica, prve žene doktorice znanosti u svijetu Elene Lukrecije Peshkopia, junakinja, zapovjednice fregate, književnica, slikarica, publicistica, diplomatkinja, utemeljiteljica prve škole za albanske žene, pedagoginja, patriotkinja, urednica, učiteljica, glumica, redateljica, opernih pjevačica, profesorica glazbe, pijanistica, etnomuzikologinja, pedijatrica, kiparica, ikonografkinja, kemičarki, farmaceutkinja, novinarki, političarki, profesorica povijesti, filmskih i kazališnih glumica, inženjerki graditeljstva, sveučilišnih profesorica, skladateljica, arheologinja, ilustratorica, pravnica, književnih kritičarki, etnologinja, ginekologinja, sportašica, muzikologinja, balerina. Te su albanske žene imale istaknutu ulogu u obitelji, domovini i naciji.

„Iz mnoštva albanskih žena, koje su ustrajale i djelovale u burnim vremenima, nikle su istaknute ličnosti, čija su djela premašila nacionalne i rodne granice. One su dokazale da um ne ovisi o rodnom identitetu, a svojim su djelima pokazale da nema sile koja može zaustaviti svete težnje jednog naroda prema samoopredjeljenju, sveobuhvatnoj emancipaciji i postizanju ravnopravnosti“- piše Shukriu.

Na promociji knjige sudjelovale su; znanstvena savjetnica Marija Buzov, profesorica Nada Nakić Veseli, lektorica Elizabeta Markljušaj i prevoditeljica knjige Ljiljana Koci, a ulomke je čitala Gentiana Lleshdedaj. Promociju je otvorila Jasna Kovačević, ravnateljica Knjižnice, a Ermina Lekaj Prljeskaj, saborska zastupnica, je u svojem govoru istaknula snagu albanske žene kroz povijest te potrebu za ovakvim knjigama. Među uzvanicima bili su i Gezim Kasapolli, veleposlanik Kosova u RH, i Šuip Ziberi, predsjednik Vijeća albanske nacionalne manjine Grada Zagreba, a u publici su bili brojni pripadnici albanske nacionalne manjine Zagreba, te ostali građani glavnog hrvatskog grada.