DVADESET HRVATSKIH GODINA DIANE GLASNOVE

U dvorani Hrvatske kulturne zaklade i Hrvatskoga slova u Zagrebu večeras je predstavljena knjiga “Mojih 20 godina novinarskog rada u Hrvatskoj” novinarke Diane Glasnove. Autoricu je predstavio Raško Ivanov, predsjednik Nacionalne zajednice Bugara u Hrvatskoj, a o knjizi su govorili prof. dr. sc. Josip Jurčević i književnik Hrvoje Hitrec.

Diana Glasnova bugarska je novinarka, koja je prema Ivanovim riječima, dala veliki doprinos proučavanju bugarsko-hrvatskih političkih i kulturnih veza. Diplomirala je na studiju novinarstva na Sveučilištu Svetog Klimenta ohridskog u Sofiji i radila kao novinarka, a nakon 1991. bila je i šefica kabineta ministra poljoprivrede bugarske Vlade. Glasnova je 1996. s obitelji doselila u Hrvatsku te nastavila surađivati s bugarskim medijima. Postala je i glavna urednica dvojezičnog časopisa “Rodna riječ” glasila bugarske zajednice u Hrvatskoj. Ovo joj je treća knjiga, objavila je još dvije “Ratnici milosrđa” i “Bugarski vrtlari u Hrvatskoj”. Glasnova je zahvalila prijateljima koji su je podržali, kao i svojim sugovornicima, te posebno Ivanovu s kojim vrlo uspješno surađuje.

– Pitali su me kako danas novinar može opstati u poslu tako dugo? Moj odgovor je – mora biti jako pošten i jako plemenit. Nije bitno jesam li Bugarka ili Hrvatica, bitno je biti pošten čovjek. Nikad nisam imala straha reći koja je povijesna istina, a moto moje knjige je sloboda. Želim reći i da mi je svaki od mojih sugovornika vrlo važan, a posebno se sjećam Miroslava Međimorca, jednog od prvih književnika koje sam ovdje upoznala, postali smo prijatelji, i čija me se knjiga “Presvijetli i rabin” posebno dojmila. Kako bih razumjela bit Hrvata kad već živim u Hrvatskoj, bilo mi je jako bitno shvatiti hrvatsku povijest – kazala je Glasnova.

Jurčević je istaknuo da bi na prvi pogled naslov ove knjige mogao zavarati da se radi o novinarskim tekstovima koje je Diana pisala i izvještavala iz Hrvatske, ali radi se o vrlo širokom izboru tekstova koji svjedoče o tome što se događalo u Hrvatskoj iz kojih se vidi koliko ona dobro poznaje hrvatsku stvarnost.

– Bilo mi je zadovoljstvo surađivati s Dianom i biti recenzent ove knjige objavljene na hrvatskom i bugarskom jeziku. Nadam se da će biti objavljena i na engleskom – kazao je Jurčević te istaknuo kako je Glasnova pravi pučki ambasador hrvatsko-bugarskih odnosa.

Na predstavljanju knjige bili su Genka Vasileva Georgieva, veleposlanica Bugarske u Hrvatskoj, akademik Josip Bratulić, pripadnici bugarske zajednice u Zagrebu, kao i pripadnici ostalih manjina, ali i većinskog naroda.