ĐURĐEVDAN JE…

Proslava najvećeg romskog blagdana Đurđevdana održana je u zagrebačkom restoranu Zlatna medalja u kojoj se okupilo nekoliko stotina pripadnika romske manjine odjeveni u svečanu odjeću, sretni i nasmijani. Slavljenici su došli obiteljski na svečanost na kojoj im se prvi obratio gradonačelnik Zagreba Milan Bandić

– Večeras sam najsretniji čovjek na svijetu jer sjedim kod prijatelja, drago mi je da smo večeras zajedno. Pozdravljam predstavnike Roma; Suzanu Krčmar, predsjednicu Saveza Roma u RH Kali Sara, saborskog zastupnika Veljka Kajtazija, Alena Tahirija, ravnatelja Ureda za ljudska prava i nacionalne manjine Vlade RH, i Neđatina Kamberovskog, predsjednika Vijeća romske nacionalne manjine Grada Zagreba, koji je uspio ujediniti sve zagrebačke Rome, te sve Rome. Želim vam sretan Đurđevdan i da na izborima izaberete najbolje ljude s vaše liste koji će vas predstavljati – izjavio je Bandić.

– Bahtalo Ederlezi – uputio je čestitku sunarodnjacima Kamberovski na romskome jeziku, a potom se obratio na hrvatskome. – Već niz godina slavimo naš najveći blagdan Erdelezi. Želim da ga i ove godine lijepo proslavite i podsjećam vas da su u nedjelju manjinski izbori na koje trebamo izaći i izabrati naše predstavnike. Također vas podsjećam da su pred nama još jedni izbori koji će se održati 26. svibnja za eruopski parlament. Vi nam se obraćate i tražite da štitimo vaša prava, a mi smo tu da ih štitimo i vjerujem da ćemo to proširiti i u Europu. Zato vas molim da izađete na izbore 5. svibnja i 26. svibnja. Zahvaljujem svima i poručujem da pogledate našu izbornu listu koja nikad dosad nije bila jača. Ovoga puta uspjeli smo objediniti lokalnu i nacionalnu razinu.

Nakon održanih govora, romski sastav je već prvim taktovima počeo usijavati slavljeničko raspoloženje tako da su raspjevani Romi zaplesali a pozornica im je bila cijela dvorana restorana Zlatna medalja. Romi slave Đurđevdan kroz obiteljska okupljanja, a simbolika tog blagdana ima više značenja; dolazak proljeća, radost života i stalno kretanje… Osim spomenutih uzvanika na proslavi su bili; Ljiljana Klašnja, voditeljica Službe za civilno društvo Grada Zagreba, vijećnici Vijeća romske nacionalne manjine Grada Zagreba, Mirela Beko, predstavnica romske nacionalne manjine Zagrebačke županije, Ana Dalipovski iz Centra za provedbu integracije u Hrvatskoj i Europskoj uniji, i Raman Raki Fazlievski, predsjednik Zajednice Roma Hrvatske “Romski san”, te brojni pripadnici romske manjine iz Zagreba.