DUH CETINJA U ZAGREBU

U Galeriji Kristofor Stanković u Starogradskoj vijećnici u Zagrebu večeras je otvorena izložba slika crnogorskog umjetnika Luke Lagatora – Cetinju. Umjetnikov rad publici su predstavili likovna kritičarka Iva Körbler i Danilo Ivezić, predsjednik Nacionalne zajednice Crnogoraca Hrvatske. Prisutnima se obratio i slikar Lagator riječima kako je u Zagreb donio duh i dušu Cetinja, europskog grada koji je nekad imao dvanaest veleposlanstava.

Lagator je rođen 1945. na Cetinju u Crnoj Gori gdje živi i bavi se slikarstvom i karikaturom. Imao je 25 samostalnih izložbi slika i 28 samostalnih izložbi karikatura u zemlji i inozemstvu te osvojio dvije nagrade za slikarstvo i 123 za karikaturu, od kojih je 112 međunarodnih. Dobitnik je najvećih priznanja koje dodjeljuje Crna Gora: Trinaestojulske nagrade i Plakete Ivan Crnojević.

 Predgovor u katalogu izložbe napisao je akademski slikar Dimitrije Popović: „Crnogorski slikar i karikaturist međunarodnog ugleda Luka Lagator, predstavlja se zagrebačkoj publici ciklusom slika posvećenih rodnom Cetinju. Kompleksnost teme kao što je portretiranje grada stavlja pred slikara složen problem. Kako uobličiti ono stečeno iskustvo emotivnog i intelektualnog, doživljenog i promišljenog o specifičnostima sredine u kojoj se umjetnik formirao, u kojoj živi i stvara? Za razliku od mnogih slikara, koji su se uglavnom znali baviti onom vanjskom slikom izgleda nekog grada, njegovih specifičnih ambijenata s karakterističnom prepoznatljivošću dajući „realističku“ sliku viđenog, Luka Lagator je svoje likovne opservacije Cetinja projicirao duboko u one slojeve stare prijestonice u kojima se prožimaju povijesna stvarnost i mitska imaginacija…“

Izložba je otvorena u okviru Dana crnogorske kulture 2021. u organizaciji Nacionalne zajednice Crnogoraca Hrvatske, a realizirana je uz financijsku potporu Savjeta za nacionalne manjine RH, i ostaje otvorena do 17. studenoga.

Među uzvanicima bili su Martina Glasnović, predsjednica Županijske skupštine Zagrebačke županije, Milanka Bulatović, predsjednica Društva Crnogoraca i prijatelja Crne Gore “Montenegro” Zagreb, članice i članovi Vijeća crnogorske nacionalne manjine Grada Zagreba, te ostali pripadnici crnogorske nacionalne manjine iz Zagreba.