DJECA RECITIRALA, GLUMILA I PJEVALA NA JEZICIMA MANJINA

Manifestacija “Pričaj mi na svom jeziku 2019.” održana je 2. ožujka u Češkom narodnom domu u Zagrebu povodom Međunarodnog dana materinskog jezika, koji se obilježava 21. veljače. U programu su sudjelovali učenici osnovnih i srednjih škola, pripadnici nacionalnih manjina Grada Zagreba, polaznici materinskog jezika po modelu B i C Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta RH, na albanskom, bosanskom, češkom, makedonskom, mađarskom, poljskom, ruskom, rumunjskom i srpskom jeziku u pratnji učiteljica i nastavnica.

Pripadnici svake manjine na svojem jeziku pozdravili su publiku, a potom je Dušan Mišković, predsjednik Koordinacije vijeća i predstavnika nacionalnih manjina Grada Zagreba, pozdravio prisutne i istaknuo što za manjine znači učenje materinskog jezika. Nastupili su učenici I. gimnazije koji su pipremili recital i rap pjesmu na mađarskom jeziku, a učenici osnovnih škola koji uče mađarski također su izveli svoj program. Učenici dvojezičnog razrednog odjeljenja OŠ Ivana Gundulića izveli su narodne dječje igre koje su s njima uvježbale učiteljice Hajnalka Molnar, Katalin Urkom-Lorencz i Hajnalka Draganić. Učenici poljske škole Marija Sklodowska-Curie u Zagrebu recitirali su pjesmu Pan Hilary poljskog pisca, a Češku dopunsku školu Češke besede Zagreb predstavljali su učenici osnovne škole i trećeg razreda srednje škole recitacijama i folklorom. Za ovaj nastup pripremile su ih učiteljice Maja Burger, Marina Kolaček Novosel, Martina Marinković Plehati i Jarmila Kozak. Umjesto recitiranja, makedonska manjina odlučila se otpjevati makedonsku pjesmu «Eleno kjerko» koju su otpjevali Antonio Frančić i Iva Sinti. Budući da u osnovnim školama u Zagrebu nema nastave na srpskom jeziku, nastup djece srpske nacionalne manjine organiziralo je Vijeće srpske nacionalne manjine Grada Zagreba uz pomoć roditelja i profesorice Bogdanke Srdić-Vulpe. Učenici albanskog jezika došli su iz OŠ Eugen Kumičić u Velikoj Gorici, a za nastup ih je pripremila učiteljica Melita Orešković, na čiju je inicijativu prije pet godina pokrenuta ova manifestacija. Rumunje je predstavljala Lara-Maria Gorečan, a program je završen nastupom učenika bošnjačke nacionalne manjine koji su izveli dramatizaciju sevdalinki «Oj, Safete, Sajo» i «Sarajčice hajdemo». Svi zajedno, ali svatko na svojem jeziku, izveli su igrokaz «Djed i repa». Uz manjine, nastupila je i Udruga gluhoslijepih osoba Grada Zagreba, a sudionici programa dobili su zahvalnice i sklupture koje su izradili njeni članovi.

Ovo je peto obilježavanje Dana materinskog jezika u organizaciji Koordinacije vijeća i predstavnika nacionalnih manjina Grada Zagreba. Prisustvovali su mu predsjednici vijeća i predstavnici nacionalnih manjina Grada Zagreba, a osobna izaslanica gradonačelnika Zagreba Milana Bandića bila je Elizabeta Knorr, zamjenica pročelnice Ureda za međugradsku i međunarodnu suradnju i promicanje ljudskih prava Grada Zagreba.