DIJELJENJEM HOSTIJE POLJACI ČESTITALI BOŽIĆ

Poljaci grada Zagreba okupili su se 22. prosinca u restoranu Matis na božićnom susretu koji je organizirala i vodila Walentyna Lončarić, predstavnica poljske nacionalne manjine Grada Zagreba. Restoran je bio ispunjen do posljednjeg mjesta, a među uzvanicima bio je i Milan Bandić, gradonačelnik grada Zagreba. Kao i svaki put dosad, božićni susret Poljaka započeo je molitvom. Najprije su zajednički molili «Oče naš», a potom je Lončarić čestitala Božić i prisutnima zahvalila što su dolaskom uveličali ovaj Poljacima važan događaj.

Potom je svima podijeljena hostija (nema veze s hostijom za Svetu pričest), tako Poljaci, naime, zovu veliki komad vrlo tankoga blagdanskog kruha koji međusobno dijele. Podjela hostije je tradicionalni poljski običaj u kojem je svatko dijeli s drugim kao simbol oprosta i čestitanja Božića. U darovima koji su potom podijeljeni nalazile su se poljske delicije, a blagdanski ugođaj upotpunjen je poljskim božićnim pjesmama. U božićnom ozračju i jelovnik je bio u skladu s poljskom kulinarskom blagdanskom tradicijom. Na stolu se našla nezaobilazna juha od cikle – crveni barš, haringa s gljivama, raznovrsna slatkovodna i morska riba na salatu, pohana riba i riblji paprikaš, te poljske slastice.

Gradonačelnik Bandić je Poljacima i njihovim gostima čestitao nadolazeće blagdane te se tom prigodom prisjetio djetinjstva u Hercegovini i katoličkih običaja za Badnjak i Božić. S Poljacima Zagreba te večeri družili su se i; Elizabeta Knorr, zamjenica pročelnice Ureda za međugradsku i međunarodnu suradnju i promicanje ljudskih prava Grada Zagreba, Andrija Petrović, voditelj Službe za nacionalne manjine Grada Zagreba, poljska konzulica Dagmara Lukovič, Bogdanka Srdić Vuple, Zoltan Balaž Piri, predsjednik Vijeća mađarske nacionalne manjine Grada Zagreba i tajnik Koordinacije vijeća i predstavnika nacionalnih manjina Grada Zagreba i pripadnici ostalih manjina. Na božićnom susretu također su bili i Poljaci iz njihove zajednice u Hrvatskoj.