DESET GODINA ČEŠKE BESEDE U ZAGREBAČKOJ ŽUPANIJI

Češka beseda Zagrebačke županije i Savez Čeha u RH obilježili su deset godina djelovanja programom “Naših 10 godina”. Za to vrijeme zbor s glazbenom pratnjom Češke besede Zagrebačke županije postao je prepoznatljiv. Folkloraši Besede nastupaju u nošnjama kojima predstavljaju Moravsku, kraj iz kojeg su se doselili njihovi preci. Osnivači Besede su: Stanislav Šustek, Franjo Vondraček, Branko Kozumplik, Marijana Kozumplik, Velimir Neduhal, Josip Sadecki, Ljudevit Sohora, Ivica Vacenovski i Zdravko Volenec. Za prvog predsjednika bio je izabran Franjo Vondraček, a za potpredsjednike Stanislav Šustek i Marijana Kozumplik.

Česi Zagrebačke županije organizirali su i tečaj češkog jezika za članove Besede, ali i za sve ostale zainteresirane. Kroz tečaj je u nekoliko godina prošlo pedesetak ljudi, a osim jezika učilo se i o povijesti Moravske i Češke, te o raznim zanimljivostima vezanim za Češku ili hrvatsko-češke odnose. Više puta pripadnici češke nacionalne manjine Zagrebačke županije putovali su i u Češku, a putovanja je vodio Franjo Vondraček koji dobro poznaje Češku i češku povijest.

U organizaciji Saveza Čeha, Češka beseda ZŽ svake godine sudjeluje na „Krajanskim Zpevankama“, smotri pjevača svih Beseda, te na smotrama „Malih glazbenih sastava“ kao i u raznim drugim aktivnostima koje imaju veze s nacionalnim manjinama. Nastup u program “Naših 10 godina” Češkoj besedi ZŽ bio je 150., a osim njih sudjelovali su još zbor i tamburaši OŠ Dubrava, Mirko Knjižek, pjesnik, Češka beseda Zagreb i Češka beseda Daruvar. Program je održan pod pokroviteljstvom Savjeta za nacionalne manjine RH.