DA JE VJEČNA CRNA GORA

U Zagrebu, u Muzeju Mimara 21. svibnja 2018. svečano je obilježen Dan nezavisnosti Crne Gore. Program proslave organizirali su: Koordinacija vijeća crnogorske nacionalne manjine na području RH, Nacionalna zajednica Crnogoraca Hrvatske i Vijeće crnogorske nacionalne manjine Grada Zagreba.

Muzej Mimara svojim veličanstvenim zdanjem neorenesansne palače iz 19. stoljeća, pravi je okvir za ovako veliki i značajan praznik i svojim ambijentom duboko djeluje na sve koji se u njemu nađu. Pogotovo kada se obilježava jedan od najvećih datuma nove crnogorske povijesti: 12 ljeta mlade, obnovljene države.

Duboko su svi prisutni bili svjesni značenja proslave, a vedra i nasmiješena lica sve su govorila: tu smo radi naše Crne Gore! Bilo je razgovora o sadašnjosti Crne Gore, mjestima rođenja, posjetima, porodičnim pričama, bez prijepora, sukobljavanja mišljenja, samo fini, ugodni razgovori, začinjeni poznatim crnogorskim humorom i smijehom. Rijetko viđeno toliko vedrine i dobrih emocija!

Svečanost su uveličali svojim prisutnošću članice i članovi diplomatskog kora u RH, predstavnici državnih i javnih tijela i institucija, članice i članovi crnogorskih udruženja u RH i brojne gošće i gosti nacionalnih manjina koji žive u RH, kao i građani Zagreba. I premalo je bilo mjesta u dvorani, moralo se i stajati, ali se nitko nije žalio!

O značenju 21. maja, onome što je prethodilo sa svim mogućim otporima i prijeporima i veličanstvenom ishodu-obnovi  državnosti Crne Gore, govorio je predsjednik Vijeća crnogorske nacionalne manjine Grada Zagreba, Dušan Mišković. A onda se pojavila Dušanka Belada, kao simbol budućnosti Crne Gore: mladost, talent, ljepota, polet i velika energija! To samo umjetnost, a pogotovo muzika može: ganuće i suze tokom njenog vrhunskog nastupa, specifični aranžmani poznatih pjesama iz cijeloga svijeta, a posebno crnogorskih tradicijskih pjesama, bio je vrhunac večeri. I Dušanka i publika proživljavali su jednake emocije: radost, ganuće i zahvalnost za ovakvu divnu večer.

Mi, Crnogorici Zagreba i Hrvatske, bili smo posebno ponosni gostovanjem naše mlade Dušanke Belade i nadamo se da ćemo se sa ovom svestranom umjetnicom još puno puta sretati. Kao mali pokazatelj ove divne večeri evo pjesama koje Dušanka odabrala i izvela svojim posebnim glasom, gitarom i usnom harmonikom: Poljem se vija, Još ne sviće rujna zora, Pod onom gorom zelenom, Oj vesela veselice, Kap veselja, Gazi srce moje, Stari Pjer, Ivica Percl, Padam, padam, Ljube se dobri, loši, zli, Delilah, Da sam ja netko, Let it be, Malo mi za sriću triba, Pola mene i Crna Goro.