CRNOGORCI HRVATSKE LUČINDANSKIM SUSRETIMA OBILJEŽILI 170 GODINA OBNOVE KNJAŽEVINE CRNE GORE

Tradicionalno druženje Crnogoraca, 23. Lučindanski susreti, održano je 29. listopada 2022. u kino dvorani SKUC-a Studentskog doma Stjepan Radić u Zagrebu u organizaciji Nacionalne zajednice Crnogoraca Hrvatske i Društva Crnogoraca i prijatelja Crne Gore „Montenegro“ Zagreb. Događaj je protekao u znaku obilježavanja 170-te godišnjice obnove Knjaževine Crne Gore.

-Smisao našeg ukupnog djelovanja i ostvarivanja kulturne autonomije u proteklih trideset jednu godinu je u kvalitetnoj integraciji u hrvatsko društvo i državu nasuprot asimilaciji i getoizaciji. Tu prije svega podrazumijevamo kulturu kao našu legitimaciju, odnosno njeno javno afirmiranje u svim sredinama u kojima živimo. Lučindanski susreti su njen sastavni dio. Organiziramo ih u spomen na Petra I Petrovića Njegoša, Svetog Petra Cetinjskog, Cetinjskog čudotvorca, kao jedne od najznačajnijih ličnosti crnogorske povijesti, utemeljitelja moderne crnogorske države – rekao je  Danilo Ivezić, predsjednik Nacionalne zajednice Crnogoraca Hrvatske.

Predsjednik Savjeta za nacionalne manjine RH, Aleksandar Tolanauer čestitao je Lučindan i izjavio: -Vjerujem da ćemo u periodu koji je pred nama raditi na unaprjeđenju odnosa Crne Gore i Hrvatske na dobrobiti njenih građana, te će u Savjetu za nacionalne manjine RH i u meni osobno imati za svoje projekte koje prepoznajemo, i koji su meni osobno jako dobri imati, prijatelja i otvorena vrata.

Gost Lučindana bio je KIC POP zbor iz Podgorice, s dirigenticom Zojom Đurović, koji je izveo niz pjesama, a nastupao je i zbor „Montenegro“. Događaju su prisustvovali Ljiljana Klašnja, izaslanica gradonačelnika Zagreba, voditeljica Službe za nacionalne manjine, izaslanik crnogorskog predsjednika, predstavnici crnogorskog veleposlanstva u Zagrebu, članovi crnogorskih udruženja u Hrvatskoj, te predstavnici i članovi vijeća ostalih manjina. Pokrovitelj događaja bio je gradonačelnik Zagreba, a organiziran je uz potporu Savjeta za nacionalne manjine RH.