ČETVRT STOLJEĆA HRVATSKO-ČEŠKOG DRUŠTVA

Hrvatsko-češko društvo (HČD) proslavilo je u srijedu 22. veljače u Češkom narodnom domu 25. godišnjicu osnutka promocijom knjige Hrvatsko-češko društvo: Prvih 25 godina, autora Marijana Lipovca i Vlatke Banek. Knjiga donosi pregled svih aktivnosti udruge usmjerenih na jačanju hrvatsko-čeških veza u proteklih četvrt stoljeća, a objavljena je uz financijsku potporu Grada Zagreba.

Predsjednik HČD-a Marijan Lipovac podsjetio je da je udruga osnovana 22. veljače 1992. kao Društvo hrvatsko-češkoga i slovačkoga prijateljstva, a od 1993. nakon razlaza Češke i Slovačke djeluje pod sadašnjim imenom. Društvo provodi brojne aktivnosti i projekte kojima je cilj jačanje hrvatsko-čeških veza i još bolje upoznavanje dvaju naroda, kako u Hrvatskoj, tako, prema mogućnostima, i u Češkoj. Time se Hrvatsko-češko društvo posljednjih godina potvrdilo kao jedno od najaktivnijih i najuspješnijih društava prijateljstva u Hrvatskoj. Tijekom 25 godina Društvo organiziralo više od stotinu različitih akcija, projekata, predavanja, tribina, okruglih stolova, promocija knjiga i časopisa, objavilo sedam knjiga, podiglo devet spomen-obilježja, od čega sedam hrvatskim velikanima u Češkoj – Vladimiru Prelogu, Andriji Mohorovičiću, Stjepanu Radiću, Nikoli Tesli i Josipu Jurju Strossmayeru u Pragu te Josipu Jelačiću u Napajedli i Nikoli Šubiću Zrinskom u Jindřichovu Hradecu. Na prijedlog HČD-a u Zagrebu su imenovane Stube biskupa Duha, prvoga zagrebačkog biskupa s kojim počinju hrvatsko-češke veze. Zalaganjem HČD-a Duh je dobio i spomenik u Dubravi kraj Vrbovca, a u Zagrebu je postavljena spomen-ploča u čast Marije Radić.

Lipovac je ocijenio da Društvo jača i razvija svoje aktivnosti te da to potvrđuju i podatci da je, od spomenutih stotinjak akcija, oko 40 ostvareno upravo u zadnjih pet godina, nakon što je svečano proslavljena 20. godišnjica Društva. Uvjeren je da će još bolji rezultati HČD-a uslijediti nakon proslave ovoga srebrnog jubileja za koji se, kazao je Lipovac, može reći da je „srebrni jubilej zlatnoga sjaja”.

„I u narednom razdoblju nastavit ćemo njegovati poveznice između Hrvatske i Češke kroz podsjećanje na zajedničku kulturu, povijest, velikane, nastavit ćemo popularizirati Češku, ali ne samo njenu kulturu i znamenitosti. Nastojat ćemo promovirati Češku kao uspješnu i naprednu zemlju u gospodarskom i društvenom smislu, posebno kad su u pitanju rad, organizacija rada, poštivanje propisa, planiranje razvoja i budućnosti općenito, očuvanje baštine… Hrvati su od Čeha uvijek mogli puno naučiti, jer jednostavan recept za uspjeh je ugledati se na bolje od sebe. Kako je rekao Stjepan Radić, Česi nam mogu najviše pomoći time što se kod njih možemo naučiti kako se pametno i napredno gospodari, radi i trguje i kako se stvara narodna sloga. Ono što karakterizira Čehe je umjereni napredak u granicama zakona, a to je ono što nedostaje Hrvatskoj. Lijepo je čitati češku književnost, gledati češke filmove, piti češko pivo, ali da nam bilo bolje treba nam što više češkog mentaliteta. I upravo mi u HČD-u trudimo se, kad je rad u pitanju, slijediti Čehe. Iako smo Hrvati, radimo kao Česi i onda i uspjeh ne izostaje“, kazao je Lipovac.

Češki veleposlanik Vladimír Zavázal čestitao je Hrvatsko-češkom društvu i njegovu predsjedniku Marijanu Lipovcu na velikom entuzijazmu u promicanju hrvatsko-čeških odnosa. „Od svoga osnutka Hrvatsko-češko društvo ispunjava svoju zadaću unapređenja međunarodnih kulturnih i gospodarskih odnosa i edikacije mladih i starijih generacija, zahvaljujući prije svega velikom entuzijazmu svojih članova, a današnji predsjednik HČD-a vjerno slijedi njihovu tradiciju u skladu s izazovima modernog doba. Njegovo djelovanje prepoznato je kako u Hrvatskoj, tako i Češkoj te mu možemo zahvaliti na širenju znanja ne samo o našim dvjema zemljama, nego i o povijesnim osobama koje ih povezuju. Članovima i prijateljima Hrvatsko-češkog društva želim još mnogo godina rada, djelovanja i druženja među srodnim i bliskim hrvatskim i češkim ljudima“, kazao je veleposlanik Zavázal.

Čestitke članovima i vodstvu HČD-a uputili su i predsjednik zagrebačke Gradske skupštine Andrija Mikulić koji je podsjetio da Čehe i Hrvate povezuje slična teška povijest tijekom koje su se borili za svoju zemlju, kulturu i nacionalni identitet. Najavio je da bi uskoro u Zagrebu trebao biti imenovan Trg Václava Havela, čije ime se od 2015. na prijedlog HČD-a nalazi u fondu imena. „Spomenici hrvatskim velikanima u Pragu samo su neki od vidljivih rezultata vašeg rada. Najveća vrijednost koju ste ostavili u ovih 25 godina su prijateljski i dobri odnosi naših naroda. Želim da očuvate domoljublje prema svom narodu jer samo ljubeći svoj narod može se drugi narod cijeniti i poštivati“, rekao je Mikulić. Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić istaknuo je da je Zagreb jedan od najotvorenijih europskih gradova kada je riječ o multietničnosti, multiukulturalnosti i multikonfesionalnosti koje ljubomorno čuva.

Knjigu Hrvatsko-češko društvo: Prvih 25 godina predstavili su povjesničar dr. Robert Holjevac i glavni ravnatelj Leksikografskog zavoda Miroslav Krleža dr. Antun Vujić, obojica članovi HČD-a. Holjevac je ustvrdio da i ova knjiga, kao i nastojanja članova HČD-a, potvrđuju da velike stvari ne nastaju preko noći te je podsjetio na najvažnije događaje i osobe koje su u proteklih više od tisuću godina povezivale Hrvate i Čehe te je preporučio da se u Hrvatskoj više uči češki jezik.

Antun Vujić je među brojnim akcijama Hrvatsko-češkog društva istaknuo borbu za očuvanje imena Masarykove ulice u Zagrebu kazavši da se radilo o borbi protiv uskogrudnosti koja pokazuje kakve zabune mogu nastati kad nadvladaju ideologije. „Masarykova ulica simbolizira pobjedu demokratskog gledanja na vrlo komplicirane odnose u kojima je Masaryk bio učitelj mnogima. Masaryk, čije geslo je bilo Istina pobjeđuje, polazio je od najplemenitijih ideja, a njegova djela bila su prožeta humanizmom i duhom uzajamnosti koji je išao puno dalje od čeških i hrvatskih odnosa“, rekao je Vujić. Govoreći o knjizi, kazao je da prvih 25 godina djelovanja Hrvatsko-češkog društva predstavlja zapravo „samo“ posljednjih 25 godina u tisuću i više godina veza i prijateljstva Hrvata i Čeha.

„Živa djelatnost Hrvatsko-češkog društva u ovih 25 godina reflektira proteklih tisuću godina. Kada bi Hrvatsko-češko društvo bilo u stanju svaki dan organizirati samo proslave obljetnica Hrvata i Čeha, cijela godina bi bila ispunjena“, dodao je Vujić. Pohvalio je autore knjige, poručivši je iza njih veliki rad u kojem se isprepliću kronologija, arhivistika, dokumentaristika i historiografija, pri čemu je materijal obrađen na književno atraktivan način zbog čega je knjigu vrlo zanimljivo čitati. „Knjiga će biti zanimljiv prilog i za buduća pisanja o hrvatsko-češkim odnosima, pa i ona enciklopedijskog tipa“, rekao je Vujić.

Suautorica knjige Vlatka Banek objasnila je da su se u nastajanju knjige iskristalizirala barem dva pitanja: kako sročiti zanimljivo, čitljivo i nezamarajuće štivo i kako pomiriti dva gledanja na prošla vremena s obzirom na to da su se posla latila dva autora, različita po spolu, dobi, pogledu i stilu. Poručila je da je autorima pisanje knjige oduzelo puno vremena, ali da su to činili s ljubavlju prema HČD-u, proučili arhiv Društva, svoja i tuđa sjećanja i bilješke, tražili, pronašli i razvrstavali sačuvani video, audio, foto i tiskani materijal. „Nastojali smo pokazati ono u čemu smo uspjeli, ali jednako tako i ono što baš nismo dobro napravili, a nadam se da smo uspjeli zaokružiti ono najbitnije“, kazala je Vlatka Banek.

Okupljene na proslavi pozdravila je predsjednica Češke besede Zagreb Alenka Štokić koja je kazala da Besedu s Hrvatsko-češkim društvom veže zajednička ljubav i rad na jačanju hrvatsko-čeških veza. I potpredsjednik Saveza Čeha i predsjednik Vijeća češke nacionalne manjine Grada Zagreba Juraj Bahnik zaželio je Hrvatsko-češkom društvu još mnogo daljnjih uspjeha. „Češka beseda Zagreb je čuvarica tradicije češke manjine, Vijeće češke nacionalne manjine Grada Zagreba je prozor češke manjine u svijet, a Hrvatsko-češko društvo je karika koja bi nedostajala, ali je srećom prije 25 godina osnovano i već 25 godina uspješno djeluje. Zahvaljujući njemu puno važnih stvari i zanimljivih detalja koji su dio zajedničke povijesti i brojnih veza hrvatskog i češkog naroda postalo je vidljivo za širu javnost oba naroda, ali i čitavog svijeta. Hvalevrijedne su sve akcije kojima se obilježavaju značajne osobe i događaji iz povijesti, ali bilo bi dobro da se okrenemo i suvremenim temama i da što prije otkrijemo što nas u budućnosti može bolje povezati jer mislim da i jedini i drugi imamo što ponuditi”, kazao je Bahnik, pozvavši na zajednički rad kako bi došlo do razvoja prijateljstva između dvaju glavnih gradova, Zagreba i Praga.

Zamjenica župana Bjelovarsko-bilogorske županije Tanja Novotni Golubić kazala je da su hrvatsko-češke veze neraskidive i prijateljske, a da je Hrvatsko-češko društvo kroz promicanje zajedničkih političkih, društvenih i gospodarskih vrijednosti spona koja dva naroda i države još jače povezuje. „Svojim aktivnostima u svakom pripadniku češke manjine pobuđujete osjećaj ponosa na češko porijeklo“, dodala je.

Nazočnima se obratio i predsjednik Podružnice HČD-a u Omišu Tonći Stanić podsjetivši na brojne aktivnosti kojima je Podružnica u svojih deset godina postojanja pridonijela razvoju veza Omiša s pojedinim gradovima u Češkoj.

Među brojnim uzvanicima proslave 25. godišnjice Hrvatsko-češkog društva bili su i bivši predsjednici udruge Zlatko Stahuljak (1992.–1993.) i Zvonimir Kotarac (2005.–2011.). Uz njih, dosadašnji predsjednici HČD-a bili su i Mate Relja (1993.–1994.) i Zorislav Bobuš (1994.–2005.), a Marijan Lipovac obnaša dužnost predsjednika od 2011.

Sjedište Hrvatsko-češkog društva je u Zagrebu u Češkom domu u Ulici Pavla Šubića 20. Udruga ima oko 120 članova, a uz središnjicu u Zagrebu ima i podružnice u Omišu i Daruvaru. HČD ima i svoju internetsku stranicu, www.hcdzg.hr, te stranicu na Facebooku.

Hrvatsko-češko društvo do sada je objavilo sedam knjiga: uz knjigu Hrvatsko-češko društvo: Prvih 25 godina, to su i knjiga govora Václava Havela Sve je moguće te knjige Biskup Duh Marijana Lipovca, Jan Amos Komenský i Hrvati Ante Vukasovića, Češka kroz ključanicu i Češki mozaik Dubravka Dosegovića i Malostranske pripovijesti Jana Nerude. Važan projekt Hrvatsko-češkog društva je glasilo Susreti, specijalizirani časopis posvećen češkim i hrvatsko-češkim temama koji izlazi jednom godišnje od 2011., a ranije je izlazio od 1992. do 1998.

Hrvatsko-češko društvo dodjeljuje i nagrade zaslužnima za doprinos razvoju hrvatsko-čeških odnosa. Nagrada „Marija i Stjepan Radić“ dodjeljuje se za životno djelo i do sada su ju dobili Zlatko Stahuljak, Dušan Karpatský i Vlado Milunić. Za područje umjetnosti dodjeljuje se Nagrada „Mate Relja“, za područje književnosti i bohemistike Nagrada „Predrag Jirsak“, za znanost Nagrada „Miroslav Jilek“ te za publicistiku i medije Nagrada „Božidar Grubišić“.

HČD u svom radu najčešće surađuje s udrugama češke manjine u Hrvatskoj poput Češke besede Zagreb i Vijeća češke nacionalne manjine Grada Zagreba, kao i s češkim veleposlanstvom u Hrvatskoj i hrvatskim veleposlanstvom u Češkoj, Češko-hrvatskim društvom i Udrugom građana hrvatske narodnosti u Češkoj.