ČESTITKE POSLJEDNJEM KRALJU CRNE GORE

Izložba «Zvanične čestitke Nikoli I. povodom jubilarnih svečanosti 1910.» otvorena je 24. studenog 2016. u Crnogorskom domu u Zagrebu. Radi se o dokumentima važnim za povijest i državnost Crne Gore. Nikola I. Petrović Njegoš je posljednji crnogorski poglavar iz dinastije Njegoš. Kao knez vladao je Crnom Gorom od 1860. do 1910. kad je postao kralj. Imao je iznimno veliko značenje za Crnu Goru jer je 1878. na Berlinskom kongresu uspio isposlovati priznanje Crne Gore od nekih europskih država. To je pomoglo izlasku Crne Gore iz izolacije, osvajanju novog terirotrija i izlasku na Jadransko more.

Crna Gora je uspješno sudjelovala u balkanskim ratovima, ali je 1916. kapitulirala pred austro-ugarskom vojskom i Nikola I je s članovima vlade i dvora pobjegao u Francusku. Umro je 1921. i pokopan je u ruskoj crkvi u San Remu u Italiju otkud su njegovi i posmrtni ostaci kraljice Milene 1989. preneseni i pokopani u Cetinju.

Autor izložbe je Srđan Pejović, a na otvorenju je sudjelovao i Stevan Radunović, direktor Državnog arhiva Crne Gore. Među publikom su bili Dušan Mišković, predsjednik Vijeća crnogorske nacionalne manjine Grada Zagreba, Danilo Ivezić, predsjednik Nacionalne zajednice Crnogoraca Hrvatske, Milanka Bulatović, zamjenica predsjednika VCNMGZ, te doc. dr. sc. Živana Heđbeli iz Državog arhiva u Zagrebu.

Organizatori izložbe su Nacionalna zajednica Crnogoraca Hrvatske, Društvo Crnogoraca i prijatelja Crne Gore «Montenegro» i Državni arhiv Crne Gore, uz potporu Savjeta za nacionalne manjine RH.