ČEŠKA BESEDA ZAGREB

Božićni češki koncert, običaji i kuhinja

Božićnim koncertom i prezentiranjem običaja obilježavanja tog blagdana, koji je 16. prosinca 2015. za  pripadnike češke nacionalne manjine organizirala Češka beseda Zagreb, Česi iz Zagreba prisjetili su se kako se u njihovoj matičnoj domovini Češkoj slavi Božić. Osim mješovitog pjevačkog zbora Bohemia koji je pjevao božićne pjesme, nastupili su i Zahrebske sluničko, folklorna skupina Jeteliček i Lipa, a u prezentiranju čeških božićnih običaja sudjelovali su i Andrej Abramušić te Lea Anadolac. O božićnom stolu, hrani koja se blaguje na Božić i koja je za ovu prigodu pripremljena, govorila je Jarmila Kozak Marinković, a  publika je slasne češke božićne delicije i kušala.

O božićnim običajima govorili su mladi zagrebački Česi, srednjoškolci, pokazujući kako se čuva kultura i tradicija. Izveli su i skeč «Dražen a Ježišek» za koji je tekst napisala Vlatka Šnobl. Na kraju su sudionici programa zajedno zapjevali «Narodi nam se kralj nebeski», a poslije je za sve njih i publiku organiziran domjenak.

Program su vodile Marina Štokić i Vlatka Šnobl, a koncert je održan pod pokroviteljstvom Savjeta za nacionalne manjine RH.