ČESI SU ZAGREBU, KOJI IM JE PRUŽIO GOSTOPRIMSTVO I DOM, DALI MNOGO TOGA ŠTO GA ZAGREBOM ČINI

Kulturnom manifestacijom 4. dani češke i hrvatske kulture u Zagrebu koja je počela 22. svibnja u Češkom narodnom domu promocijom publikacije i otvorenjem izložbe „Tragom djeteline“, a nastavljena koncertom čeških skladbi hrvatskog skladatelja Vatroslava Lisinskoga i njegovih suvremenika, zagrebački Česi obilježili su 20. obljetnicu osnutka folklorne skupine Jeteliček i 145. godišnjicu osnutka Češke besede Zagreb.

Program su organizirali Češka beseda Zagreb i Vijeće češke nacionalne manjine Grada Zagreba, uz potporu Savjeta za nacionalne manjine RH i Grada Zagreba, a okupljenima se obratio Juraj Bahnik, predsjednik Vijeća češke nacionalne manjine Grada Zagreba. Nakon što je pozdravio prisutne, ističući Vladimira Bileka, saborskog zastupnika za češku i slovačku manjinu, Dana Đakovića, izaslanika gradonačelnika Zagreba, ravnateljicu i profesore OŠ Silvija Strahimira Kranjčevića, Bahnik je održao govor o vezama Čeha i Hrvata.

– Brojne su kulturne i druge veze što su ih stvarali Česi i Hrvati, kako na relaciji odnosa između dva naroda i dviju zemalja, tako i ovdje unutar Lijepe Naše gdje se češka kultura i tradicija, što ju čuvaju pripadnici češke nacionalne zajednice u Hrvatskoj, prožima s domicilnom prijateljskom kulturnom sredinom. Tragovi o tome vode davno u prošlost, ali s našeg današnjeg gladišta, istaknuo bih 1874. godinu osnutka Češke besede Zagreb. Već su njeni osnivači pozvali Hrvate da se uključe u rad Češke besede kako bi se odnosi između dvaju naroda i dalje razvijali i učvršćivali. Vijeće češke nacionalne manjine, zajedno s Češkom besedom Zagreb, želi pokazati da je taj poziv i danas otvoren. Tada započeto uzajamno prožimanje češke i hrvatske kulture u Zagrebu i Lijepoj Našoj traje do današnjih dana. Mislim da i mi danas ovdje možemo posvjedočiti kako joj ni budućnost nije upitna.

Stoga nije slučajno da se ova današnja priredba odvija pod sloganom – Tragom djeteline. Naime, želeći ukazati na pojedince, skupine ljudi, razne događaje koji su gradili mostove suradnje i podsjetiti na činjenice kako su Česi gradu Zagrebu dali mnogo toga što ga Zagrebom čini, a Zagreb im je istodobno pružio ne samo gostoprimstvo i dom nego i važan dio identiteta, naišli smo i na trag skupine zaljubljenika u češku plesnu tradiciju koju danas dobro poznajemo pod imenom Jeteliček – kazao je Bahnik.

Istaknuo je Bahnik da se zahvaljujući Jeteličeku već punih 20 godina na mnogobrojnim kulturnim događanjima i manifestacijama, na različitim pozornicama, trgovima, perivojima i drugim prostorima u Zagrebu, diljem Lijepe Naše, ali i u inozemstvu odzvanja češka glazba i odjekuje ritam temperamentnih koreografija čeških plesova i ističe se bogati kolorit čeških narodnih nošnji.

Čast da otvori izložbu pripala je Bileku, a o izlošcima su govorili njeni autori. Događaju su prisustvovali i Marijan Lipovac, predsjednik Češko hrvatskog društva prijateljstva, Franjo Vondraček, predstavnik češke nacionalne manjine Zagrebačke županije, brojni pripadnici češke manjine, kao i njihovi hrvatski prijatelji.

Nakon završetka programa upriličen je domjenak na kojem su služena jela tradicionalne češke kuhinje, među kojima se isticao bramborak, delicija od krumpira, u kojem su svi uživali.Program ove manifestacije nastavlja se 25. svibnja na večeri folklora „Jeteliček i gosti”.