BUGARSKI KNJIŽEVNICI NIKOLAJ STOJANOV I GEORGI KONSTANTINOV GOSTOVALI U DHK

Društvo hrvatskih književnika u Zagreb je 28. listopada 2016., u okviru književnih susreta “Susreti u DHK”, ugostilo bugarske književnike Nikolaja Stojanova i Georgija Konstantinova.

Raško Ivanov, predsjednik Nacionalne zajednice Bugara u RH, je pozdravio nazočne i rekao da je ovo bila “8. gostoprimnica”; dosad je u Hrvatskoj gostovalo 14 bugarskih književnika, a 16 hrvatskih u Bugarskoj. O bugarskoj književnosti je govorio akademik Josip Bratulić, a književno stvaralaštvo gostiju predstavile su dr. sc. Marijana Bijelić i dr. sc. Ana Vasung, s Katedre za bugarski jezik i književnost Filozofskog fakulteta u Zagrebu.

O uvjetima u kojima stvaraju umjetnici u Bugarskoj, tranziciji čije negativne posljedice nisu zaobišle ni kulturu su govorili Stojanov i Konstantinov, kao i o statusu pisaca i umjetnika koji su u njihovoj državi po mnogočemu slični onima u Hrvatskoj. Odlomke iz djela gostujućih književnika čitala je glumica Doris Šarić Kukuljica. Organizatori susreta bili su DHK i Nacionalna zajednica Bugara u RH.