BOŽIĆNI OBIČAJI MAĐARA OBASJANI BETLEHEMSKIM SVJETLOM

Kićenje bora jedan je od najljepših božićnih običaja, a upravo su to večeras radili najmlađi pripadnici mađarske zajednice u Zagrebu. Obred je počeo dočekom Betlehemskog svjetla, što je tradicionalni običaj Mađara, a nastavio ukrašavanjem bora i pripremom darova u čemu su sudjelovala djeca vrtićkog uzrasta iz mađarske skupine dječjeg vrtića Potočnica, učenici dvojezičnog razreda u OŠ Ivan Gundulić u Zagrebu, folklorna skupina Mađarskog kulturnog društva „Ady Endre“ i citraši. Nakon što je na božićno drvce stavljen posljednji ukras, a ispod njega zadnji dar – otvoren je i božićni sajam.

Božićno druženje održano je u Mađarskom kulturnom društvu „Ady Endre“, koje je organizator događaja, a suorganizator je Vijeće mađarske nacionalne manjine Grada Zagreba. Predsjednik Vijeća Zoltan Balaž Piri pojasnio je da sudjelovanje djece u ovom programu prije svega ima za cilj njegovanje tradicije i običaja pripadnika mađarske zajednice, ali i edukativni karakter.

-Kićenje božićnog drvca i priprema poklona za druge potiče empatiju kod djece koja ne dobivaju samo poklone nego ih sami pripremaju i stavljaju pod bor. Poslije ukrašavanja bora svatko uzima poklon ispod bora neovisno o tome što je tamo stavio, a što razvija empatiju prema drugima jer djeca na taj način dijele svoje igračke ili neke druge stvari – izjavio je Balaž Piri. Pojasnio je da ovaj program tradicionalno priređuju najmlađi pripadnici mađarske manjine iz spomenutog vrtića i osnovne škole, a članovi Odreda izviđača Zrínyi Miklós donose Betlehemsko svjetlo i predaju ga u „Mađarcu“ te da svatko može doma ponijeti to svjetlo.

-Ovoga puta smo cijeli ovaj program koji priređuju djeca povezali s božićnim sajmom, programom MKD „Ady Endre“ u kojem naše članice pripreme božićne suvenire, a sav prihod koji dobiju za njih namijenjen je za daljnji rad društva – rekao je Balaž Piri.