BOŽIĆNE PJESME NA JEZIKU MANJINA

Zagrebačka katedrala bila je puna publike uvečer 7. siječnja 2017. koja je s velikim oduševljenjem slušala koncert zborova nacionalnih manjina Grada Zagreba. Na programu su bile božićne pjesme manjina koje je svaki zbor pjevao na svojem materinskom jeziku.

Nastupili su Njemački pjevački zbor – Zagreb, Mješoviti zbor MKD „Ady Endre„ Zagreb, Mješoviti pjevački zbor Bohemia Češke besede Zagreb, Mješoviti pjevački zbor Slovenski dom, Zagreb, Vokalna grupa „Wisla“ PKU „Mikolaj Kopernik“ Zagreb, KPD Ukrajinaca „Karpati“, Lipovljani, Mješoviti pjevački zbor „Lira“, Lipovljani, te hrvatski zbor KUD „Preporod“ iz Dugog Sela. Najsvečaniji dio koncerta je bio trenutak kad su svi zborovi zajedno otpjevali po kiticu pjesme „Tiha noć“ na svojem jeziku, a potom svi zajedno na hrvatskom „Narodi nam se“.

Prisutne je pozdravio mr. Josip Kuhtić, rektor katedrale, kazavši da je sretan što se u zagrebačkoj prvostolnici širi zajedništvo. U publici su bili svi predsjednici vijeća nacionalnih manjina Grada Zagreba, kao i predstavnici manjina, a u ime Koordinacije vijeća i predstavnika nacionalnih manjina Grada Zagreba prisutnima se obratio predsjednik Dušan Mišković koji je svima zaželio mir i dobro te radost i zadovoljstvo zajedništva u 2017..

Mišković se osvrnuo na rad osamnaest nacionalnih manjina Grada Zagreba i četrnaest godina djelovanja Koordinacije koja uspješno njeguje međusobno uvažavanje i zajedništvo u očuvanju kulture i tradicije. Također je istaknuo da su Grad Zagreb i gradonačelnik Milan Bandić, te Savjet za nacionalne manjine RH od početka prepoznali značenje djelovanja manjina.