BOŠNJACI UPRILIČILI DERNEK

Kao i svakog puta kad slave, Bošnjaci su priredili dernek 23. prosinca 2016. u restoranu Phoenix u Velikoj Gorici na Bošnjačkoj večeri koju je organiziralo Vijeće bošnjačke nacionalne manjine Zagrebačke županije. Predsjednica Vijeća Sanela Kantarević okupila je saborske zastupnike, članove Vijeća, predstavnike Zagrebačke županije, predstavnice udruga majki iz Srebrenice, te predsjednike i predstavnike vijeća nacionalnih manjina Zagrebačke županije i podmladak velikogoričkog SDP-e.

U pozdravnoj riječi Kantarević je zahvalila svima na surdanji i istaknula da je Vijeće vrlo uspješno realiziralo programe za tekuću godinu i već radi na pripremi realizacije novih za iduću godinu. Jedan od programa Vijeća je stalan, a to je moralna potpora udrugama koje okupljaju majke Srebrenice. Kantarević na ovakve događaje redovito poziva majke Srebrenice pa nisu izostale ni ovoga puta, nazočne su bile predstavnice Udruženja “Majki enklave Srebrenice i Žepe” i Udruženja “Žena Podrinja” Bratunca.

Uzvanici su se obratili nazočnima čestitajući blagdane, a majke Srebrenice su, uz čestitke, naglasile da je ovakavo druženje pripadnika različitih nacionalnih manjinja u njihovoj državi nezamislivo, te da su sretne što su pozvane na ovaj događaj.

Zumreta Omerović, predsjednica Udruženja majke enklave Srebrenice i Žepe, je naglasila da već nekoliko godina surađuje s Vijećem BNMZŽ, te da je gošća posljednje dvije-tri godine na njihovim proslavama nije.

-Razmišljamo u budućnosti i o nekim zajedničkim projektima – rekla je Omerović.

Šuhra Sinanović, predsjednica Udruženja “Žene Podrinja” Bratunca, ima vrlo dobre kontakte s Vijećem BNMZŽ, a bila je i prije dva tjedna na donatorskoj večeri “Zagreb za Srebrenicu”.

Šehida Abdurahmanović, članica Udruženja “Majke enklave Srebrenice i Žepe”, je izjavila da je sretna što ima kutaka gdje ljudi žive u slozi i blagostanju.

-U mojoj državi, iako je prošla 21 godina od završetka rata, nemamo pomaka za normalan život – rekla je Rahmanović.

Na Bošnjačkoj večeri bilo je pjesme, plesa, darova i zahvalnica, a osim susreta suradnika i prijatelja, bilo je to i večer sevdaha i tradicionalnih bosanskih plesova. Pjevale su članice zbora Bulbuli s voditeljem Ismetom Kurtovićem, a plesale su članice plesne skupine Romski san.

Među uzvanicima su bili; saborska zastupnica Ermina Lekaj Prljaskaj, Goran Beus Richembergh, saborski zastupnik i predstavnik njemačke nacionalne manjine Zagrebačke županije, Mirela Katalenac, potpredsjednica Županijske skupštine Zagrebačke županije, Stjepan Kos, zamjenik gradonačelnika Velika Gorica, Imbro Berkeš, predsjednik Koordinacije Vijeća i predstavnika nacionalnih manjina Zagrebačke županije, i predstavnik mađarske nacionalne manjine ZŽ, Memetali Zanuni, predsjednik Vijeća albanske nacionalne manjine Grada Velike Gorice, Adem Zanuni, predsjednik albanske nacionalne manjine Zagrebačke županije, Lena Đapić, predstavnica makedonske nacionalne manjine Zagrebačke županije, Mirela Beko, predstavnica romske nacionalne manjine Zagrebačke županije, Franjo Vondraček, predstavnik češke nacionalne manjine Zagrebačke županije, Ishak Hodžić, tajnik Sabora bošnjačkih asocijacija Hrvatske “SABAH” i tajnik Udruge Bošnjaka branitelja Domovinskog rata Hrvatske, Sonja Habuš, bivša predstavnica makedonske nacionalne manjine ZŽ, te Mirjana Mataušić i Drago Tomašić iz Foruma mladih Velike Gorice.

U publici je bilo i malih beba koje roditelji od najranije dobi odgajaju u duhu manjine kojoj pripadaju. Nakon službenog dijela programa nastavljena je zabava u ritmu koji je davao vrlo raspoloženi harmonikaš, a svoje su glazbene sposobnosti pokazali i neki od gostiju, dok je malo tko odolio plesanju tradicionalnih kola. Gotovo bi se moglo reći da je dernek postao lom, ali u pozitivnom smislu. Veselje je potrajalo do dugo u noć.