BOKA KOTORSKA OVJEKOVJEČENA FOTOAPARATOM PLEMIĆA LAFORESTA

U okviru programa Dani crnogorske kulture otvorena je izložba «Boka kotorska u oku fotografa Laforesta». Radi se o fotografijama koje je prije više od stotinu godina snimio Franz Laforest (Thiard de Laforest, Francesco), fotograf rođen u Beču 1838. a umro u Kotoru 1911. Fotografije su ostavština obitelji Laforest, a izložba je posvećena sjećanju na jednog od prvih fotografa u Boki kotorskoj. Na izložbi su postavljene fotografije izvorno sačuvane na staklenim negativima nastalim početkom 20. stoljeća.

Laforest je bio pripadnik burgundske plemićke obitelji Thiard de Bissy koji je nakon zavšetka trgovačke škole u Beču živio u nekoliko europskih gradova, a oko 1860. stigao je u Rijeku. Potom je otvorio atelje u Zadru i fotografirao hrvatsku obalu, gradove i otoke te dalmatinsko zaleđe. Neko vrijeme živio je i u Dubrovniku i Mostaru da bi se potkraj života posvetio fotografiranju Boke kotorske, gdje je u Kotoru imao atelje od 1906. do 1911. i bavio se izradom razglednica. Nakon Laforestove smrti vođenje ateljea preuzela je njegova udovica Gabrielle, koja je imala atelje i u Tivtu, a nakon nje obiteljski posao nastavile su kćeri Eleonora i Marija.

Izložba obuhvaća 131 fotografiju Boke kotorske i njenog zaleđa ovjekovječenih fotoaparatom u svim godišnjim dobima. Autorica izložbe je etnologinja Jelena Karadžić, a otvorio ju je Danilo Ivezić, predsjednik Nacionalne zajednice Crnogoraca Hrvatske, koja je izložbu organizirala u suradnji s JU Pomorskim muzejom Crne Gore Kotor. Otvorenju su prisustvovali Milka Babović, Dušan Mišković, predsjednik Vijeća crnogorske nacionalne manjine Grada Zagreba, njegova zamjenica Milanka Bulatović i brojni pripadnici crnogorske nacionalne manjine Zagreba.