BODOVAT ĆE SE NJEGOVANJE MATERINSKOG JEZIKA

Savjet za nacionalne manjine RH održao je 7. prosinca u Novinarskom domu u Zagrebu seminar o interaktivnom načinu prijava programa kulturne autonomije nacionalnih manjina putem interneta za 2024. godinu i predaji godišnjih izvještaja o ostvarivanju programa i utroška sredstava iz državnog proračuna za 2023. godinu. Predsjednik Savjeta Tibor Varga govorio je o položaju nacionalnih manjina u RH i proračunskim mogućnostima Savjeta za nacionalne manjine, te o godišnjem izvještaju udruga i ustanova nacionalnih manjina za 2023. godinu i interaktivnoj predaji.

-Sredstva za iduću godinu u proračunu povećana su nam 25 posto u odnosu na prošlu godinu. Ukupan iznos potpora za 2024. godinu iznosi 9.706.057 eura, što je oko dva milijuna eura više nego u 2023. U programima udruga za iduću godinu bodovat će se i njegovanje materinskog jezika koji je preduvjet za očuvanje nacionalnog identiteta – rekao je Varga. Javni poziv za prijavu programa manjinskih udruga za 2024. godinu otvoren je do 31. prosinca 2023. Između ostaloga, Varga je istaknuo i važnost interneta u suvremenoj komunikaciji, kao i elektroničkih medijskih platformi poput portala www.nacionalnemanjine.hr koji prati aktivnosti nacionalnih manjina.

Seminaru je prisustvovao i Vladimir Bilek, saborski zastupnik češke i slovačke manjine. Izvješće o financijskom poslovanju i izvještavanju neprofitnih organizacija podnijela je Hajdica Filipčić, voditeljica službe za neprofitno računovodstvo i izvještavanje Ministarstva financija, a Ida Balić, zamjenica predstojnika Stručne Službe Savjeta za nacionalna manjine govorila je o interaktivnim prijavama programa kulturne autonomije udruga i ustanova nacionalnih manjina za 2024.