BLAŽENIK KOJI SE NIJE PLAŠIO PATNJE I SMRTI

Predavanje o životu i djelu slovačkog svećenika salezijanca o. Titusa Zemana, održano 21. studenog u Češkom narodnom domu u Zagrebu, kojega je papa Franjo proglasio blaženim, kroz priču o njegovu životnom putu osvijetlilo je moć ufanja, nade i vjere, ali i povijesni okvir u kojem je Zeman živio i djelovao. Rođen je 1915. u Vajnoryju, a umro 1969. u Bratislavi u Slovačkoj, ovaj je svećenik preživio strašne muke i dugogodišnju robiju tijekom komunističkog sustava.

Don Anto Stojić, hrvatski salezijanac govorio je o Zemanovu životnom putu; Zeman je kao malo dijete obolio od teške bolesti i

dok su kroz njegovo mjesto prolazili hodočasnici rekao je: “Majko Marijo, ako me ozdraviš tvoj sam zauvijek.“ Nakon toga čudesno ozdravljuje te kao mladić odlazi u Rim gdje završava studij teologije i prirodnih znanosti. Zaredio se 1940. kod salezijanca te u Slovačkoj služi u salezijanskim kućama. Poslije 2. svjetskog rata događaju se društvene promjene, uvodi se komunistički sustav, tijekom kojih počinje progon, logori za „državne neprijatelje“ i montirani procesi protiv svećenika. Zeman je bio jedan od organizatora bijega svećenika u salezijansku kolijevku Torino koji je

preko Morave čamcima prebacivao progonjene svećenike. U jednom od takvih pokušaja biva uhićen, krvnički mučen i proglašen špijunom te po prvoj presudi dobiva smrtnu kaznu, a zatim 25 godina robije. Zeman je na sudu govorio isto kao što je govorio cijeli život: „Ja sam branitelj križa.“ Odslužio je pola kazne, otpušten je zbog lošeg i uništenog zdravlja, a nakon izlaska iz zatvora 1964. živi kod svojeg brata i dalje služeći i propovijedajući po kućama.

Ovaj mučenik i blaženik svojom žrtvom i životom svjedoči kako duboka i iskrena vjera snaži duh koji je u stanju nositi pobijediti najveće ovozemaljske patnje.

Ovo zanimljivo predavanje organizirali su Matica slovačka Zagreb u suradnji sa Zlatkom Jevakom, predstavnikom slovačke nacionalne manjine Grada Zagreba.