BISTA JURIJA GAGARINA U ZAGREBU

U Parku Stara Trešnjevka u Zagrebu je otkrivena Bista Jurija Gagarina, prvog astronaut, čime je obilježena 55. obljetnica njegova leta u svemir. Njen autor je astronaut Aleksej Leonov, a Zagrebu ju je darovala ruska zaklada Etnosvijet koja namjerava postaviti 55 Gagarinovih bisti po svijetu.

Bistu su zajednički otkrili gradonačelnik Zagreba Milan Bandić i ruski veleposlanik u Hrvatskoj Anvar Azimov. Bandić je istaknuo dugogodišnje prijateljstvo Zagreba sa Sankt Peterburgom i Moskvom te naglasio da nas spaja topla slavenska duša. Događaju su nazočili Vesna Kusin, zamjenica gradonačelnika, Elizabeta Knorr, voditeljica Službe za promicanje ljudskih prava i ravnopravnosti spolova, odnose s nacionalnim manjinama i vjerskim zajednicama i razvoj civilnog društva Grada Zagreba, Željko Zaninović, voditelj Odsjeka za odnose s nacionalnim manjinama i vjerskim zajednicama Grada Zagreba, Zoltan Balaž Piri, predsjednik Vijeća mađarske nacionalne manjine Grada Zagreba, predsjednik Koordinacije vijeća i predstavnika mađarske nacionalne manjine Hrvatske, Galina Kovačević, predstavnica ruske nacionalne manjine Grada Zagreba,

Tihana Zadro,viša stručna savjetnica za promicanje ljudskih prava i ravnopravnost spolova, odnose s nacionalnim manjinama i vjerskim zajednicama i razvoj civilnog društva Grada Zagreba, i Ljiljana Klašnja, voditeljica Odsjeka za promicanje ljudskih prava i ravnopravnosti spolova i razvoj civilnog društva Grada Zagreba, te bivši presjednik Ivo Josipović i drugi uzvanici.

Koordinatorice ovog projekta su bile Elena Pilićeva Čorko, predsjednica Koordinacije savjeta ruskih sunarodnjaka u RH, i Madina Umarova. Inicijativu za postavljanje biste Juriju Gagarinu prije tri godine je pokrenuo Koordinacijski savjet ruskih sunarodnjaka RH uz potporu Veleposlanstva Ruske Federacije u RH i saborskog zastupnika Veljka Kajtazija. Na samom početku prihvatili su je predsjednik Vijeća općine Trešnjevka-sjever Zagreb Ivan Butorac i Klub mladih tehničara Trešnjevka-sjever s predsjednikom Brunom Oreškovićem, a poslije i Grad Zagreb.