BIO JE PRAVI UŽITAK RAZGOVARATI S USPJEŠNIM ZLATARIMA, FILIGRANIMA, PEKARIMA…

U Novinarskom domu u Zagrebu večeras je, u organizaciji Vijeća albanske nacionalne manjine Grada Zagreba, predstavljena knjiga Albanci u Zagrebu dr. sc. Filipa Škiljana. Autor je govorio o tome kako je knjiga nastala te o povijesti Albanaca u Zagrebu. Prvi Albanac u Zagrebu bio je neki Džabir, podrijetlom iz Makedonije, koji je u Zagreb stigao 1907. godine. O njemu nema puno podataka, sve što se zna jest da je najprije radio u nekoj kavani, a poslije je otvorio svoju.

-Veći broj Albanaca u Zagreb je pristigao tijekom Drugog svjetskog rata i i nakon njega. Bio je pravi užitak razgovarati s uspješnim zlatarima, filigranima, pekarima i slastičarima koji njeguju svoj zanat i nakon toliko desetljeća i čija treća, a ponekad i četvrta generacija čuva znanja koja su im prenijeli njihovi preci – rekao je Škiljan.

O knjizi su govorili i dr. sc. Gzim Redžepi, predsjednik Vijeća, prof. dr. sc. Zenun Skenderi, recenzent, i Lazer Lumezi, slobodni umjetnik. U glazbenom dijelu programa nastupio je Nikola Delerue koji je svirao gitaru. Program je vodio Emirat Asipi, vijećnik Vijeća ANMGZ, a promociji su prisustvovali diplomati Sjeverne Makedonije, Albanije i Kosova, te Ljiljana Klašnja, voditeljica odjela za nacionalne manjine Grada Zagreba, Zorica Velinovska, članica Savjeta za nacionalne manjine RH i Memetali Zenuni, predsjednik Vijeća albanske nacionalne manjine Velike Gorice.