BESPLATNI LIJEČNIČKI PREGLEDI ZA ROME

Mobilni liječnički tim Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo večeras je u prostorijama Zajednice Roma Hrvatske “Romski san” u Zagrebu bio na usluzi brojnim pripadnicima romske zajednice koji su došli na kontrolu šećera u krvi i tlaka. Osim uzimanja uzoraka krvi, Romkinje su besplatno obavile i mamografiju, pregled dojke.

Ovo je tek početak, mobilni liječnički tim, prema dogovoru s Vijećem romske nacionalne manjine Grada Zagreba i Zajednice Roma Hrvatske “Romski san”, bit će na raspolaganju romskoj manjini i dalje. Ova suradanja je započela s ciljem unaprjeđenja zdravlja pripadnika romske nacionalne manjine. Poznato je da Romi malo pozornosti posvećuju zaštiti zdravlja, što je razumljivo s obzirom da mnogi od njih žive u teškim socijalnim uvjetima, a veliki broj ih nema ni zdravstveno osiguranje te nemaju naviku odlaska k liječniku.

Stoga je ova akcija od iznimne važnosti jer će mobilni liječnički tim periodično obavljati besplatne kontrole , a bude li potrebno, uputit će Rome na daljnje pretrage i liječenje. Podršku sunarodnjacima večeras su pružili Neđatin Kamberovski, predsjednik Vijeća romske nacionalne manjine Grada Zagreba, Raman Raki Fazlievski, predsjednik Zajednice Roma Hrvatske “Romski san” i Ana Dalipovska, predsjednica Centra za provedbu integracije Roma u RH i EU.