BAHTALO EDERLEZI

Bahtalo Ederlezi, pozdravio je romskom jeziku gradonačelnik Zagreba Milan Bandić stotine raspjevanih Roma u restoranu Zlatna Medalja u Zagrebu gdje su se Romi okupili na proslavi svojeg najvećeg blagdana Đurđevdana/Ederlezi. Simbolika Đurđevdana je Romima višeznačna, osim dolaska proljeća, Đurđevdan prsti radošću života i mami na kretanje…

U ime Roma i Vijeća romske nacionalne manjine Grada Zagreba, koje je organiziralo proslavu, najdražeg romskog gosta pozdravio je predsjednik Muhamed Zahirović. Zahvalio je Bandiću i Gradu Zagrebu na podršci, kao i Romima koji rade na boljitku zajednice. Dok je Bandić istaknuo da već 17 godina maksimalno pomaže Romima u podizanju kvalitete njihova života, u čemu je Zagreb napravio više od ostalih hrvatskih gradova. Posebno se osvrnuo na izvrsne rezultate u posljednje četiri godine i najavio da će i u iduće četiri nastaviti ostvarivati iste ciljeve.

– Hvala za protekle četiri godine, opustite se i zabavite, nastavit ćemo tako zajedno i u iduće četiri godine – rekao je Bandić.

Romi su se izvrsno zabavljali, posebno su se isticali mladi koje je oduševio nastup Buki benda. Pravi lom je uslijedio nakon što se pjevač popeo na stol i zapjevao najljepše romske pjesme “Đurđevdan” i romsku himnu “Đelem, đelem”.

Uz gradonačelnika su na proslavi Đurđevdana bili Elizbeta Knorr, pomoćnica pročelnika Sektora za promicanje ljudskih prava, civilno društvo i nacionalne manjine, Neđatin Kamberovski, zamjenik predsjednika VRNMGZ, vijećnici Vijeća, Ana Dalipovski iz Centra za provedbu integracije u Hrvatskoj i Europskoj uniji, Nura Ismaliovski, Mirela Beko, predstavnica romske nacionalne manjine Zagrebačke ćupanije, i Rahman Raki Fazlievski, predsjednik udruge “Romski san”, te brojni Romi iz Zagreba i njihovi gosti iz ostalih hrvatskih gradova.