ARTA JASHARI I PRANVERA HOXHA BRYMA ODRŽALE KONCERT U ZAGREBU

U okviru Dana albanske kulture koji se od 28. studenog do 2. prosinca održavaju u Zagrebu i Karlovcu, večeras su u Novinarskom domu u Zagrebu koncert održale sopranistica Arta Jashari i pijanistica Pranvera Hoxha Bryma, glazbenice s Kosova. Jashari je, uz klavirsku pratnju Hoxha Bryma, izvela pjesme poznate albanske glazbenice Nexhmije Pagarushes u suvremenom glazbenom izričaju. Sopranistica Jashari rođena je u glazbenoj obitelji u Prištini, počela je glazbeno obrazovanje u osnovnoj školi u Sloveniji, a nastavila je u Prištini gdje je studirala solo pjevanje. Studij je nastavila u Ljubljani, a magistrirala je 2018. na sveučilištu u  Berlinu. Često nastupa sa zborom i orkestrom Filharmonije Kosova, a 2021. izvela je američku himnu za američkog predsjednika Joa Bidena. Pijanistica Hoxha Bryma studij klavira diplomirala je na Sveučilištu u Tirani, a magistrirala je na Fakultetu glazbene umjetnosti u Skoplju. Nastupa s Filharmonijom Kosova, a održala je brojne koncerte i izvan granica Kosova. Radi kao korepetitorica na Fakultetu umjetnosti u Prištini.

Dane albanske kulture u Zagrebu, koji se održavaju svake godine u trajanju od tjedan dana, organizirala je Unija Albanaca u Republici Hrvatskoj. Cilj ove kulturne manifestacije je predstaviti albansku kulturu hrvatskim građanima i pridonijeti očuvanju nacionalnog identiteta albanske nacionalne manjine u Hrvatskoj.

-Želimo poticati našu mladež da njeguju albansku kulturu, ali i građanima Zagreba poslati poruku o našoj tradiciji i načinu života kroz albansku glazbu – rekao je Esad Collaku, predsjednik Unije te najavio tribinu Albanski preporod. Tema je OVK u Hasu 1997.-1999. a predavač je prof. dr. sc. Bedri Muhadri, te završetak manifestacije proslavom 60 godina postojanja Albanskog kulturnog društva u Hrvatskoj „Shkendija“, izložbom Kulturna baština antičke Dardanije od I. do IV. stoljeća u slici autora prof. Masar Valla, te koncertom Nacionalnog ansambla pjesama i plesova „Shota“. Koncertu su prisustvovali predstavnici Veleposlanstava Kosova, Albanije i Sjeverne Makedonije, te Emirat Asipi, predsjednik Vijeća albanske nacionalne manjine Grada Zagreba.