ARHITEKTURA KOSOVA

Otvorena je vrlo zanimljiva izložba i predstavljena knjiga «Kosovski modernizam – arhitektonska početnica» u Hrvatskom muzeju arhitekture HAZU. Tema je moderna arhitektura Kosova čije se društvo moderniziralo nakon 2. svjetskog rata kad je nastala većina kosovskih gradova. To je prostorno najuočljivije jer je urbanizam vrlo značajan pokazatelj stupanja razvoja društva. No vrijednost ove izložbe nije samo u broju tad sagrađenih zgrada nego prije svega i u vremenu u kojem su nastale i u kojem se razvila arhitektura Kosova.

Izložba odgovara na pitanja tko su bili arhitekti koji su projektirali nacionalne građevine, kao i stambene zgrade na Kosovu, te gdje su se školovali i otkud su došli. Takđer daje odgovor na pitanja tko su bili prvi profesori i diplomanti Arhitektonskog fakulteta u Prištini, te kako je nastala, razvila se i preživjela kosovska arhitektonska kultura.

Izložbu su organizirali Hrvatski muzej arhitekture Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, Arhitektonski fakultet u Prištini, Vijeće albanske nacionalne manjine Grada Zagreba, te Forum albanskih intelektualaca u Hrvatskoj. Na otvorenju je nazočila Shkëndije Geci – Sherifi, veleposlanica Kosova u Hrvatskoj, akademik Andrija Mutnjaković, arhitekt, voditelj Muzeja, Šuip Ziberi, predsjednik Vijeće albanske nacionalne manjine Grada Zagreba, te brojna publika.

Izložba ostaje otvorena do 29. travnja 2016., a može se pogledati na adresi Ivana Gorana Kovačića 37 u Zagrebu radnim danom od 9-16 sati.