AMIR LETAJ OSVOJIO TREĆE MJESTO NA NATJECANJU ALBANSKIH UČENIKA IZ DIJASPORE

Povodom 14. godišnjice nezavisnosti Republike Kosovo održano je online natjecanje recitatora na temu “Za tebe Kosovo” albanskih učenika iz dijaspore Hrvatske, Engleske, Austrije i Bavarske/Njemačke.

Natječaj su organizirale Udruge albanskih učitelja iz Austrije u suradnji s Udrugom “Budućnost” iz Londona, Savjetom albanskih učitelja iz Hrvatske i Albanskim udruženjem učitelja i roditelja iz Bavarske/Njemačke.

Iz Hrvatske su sudjelovali učenici osnovnih škola koji pohađaju nastavu albanskog jezika i kulture prema modelu C; iz Zagreba učenice Adea Smajli i Melita Haliti, iz Rijeke učenici Luis Gjugjaj i Teuta Mahmutaj, iz Osijeka Edis Imeri te Amir Letaj iz Splita.

Žiri, sastavljen od profesora, glumaca i pjesnika: Nuhi Gashi, predsjednik žirija s Kosova, Anton Marku iz Austrije, Valbona Ismaili iz London, Leonard Hamitaj iz Hrvatske i Lumni Nimani iz Bavarske/Njemačke, podijelio je nagrade za prvo mjesto, drugo i treće za dvije razine. Treće mjesto zauzeo je učenik iz Hrvatske Amir Letaj koji je recitirao pjesmu “Domovina”.

Događaju su nazočili predstavnici veleposlanstava i konzulata Albanije i Kosova u Austriji, Hrvatskoj, Engleskoj i Njemačkoj, kao i predstavnici obrazovne institucije Albanije i Kosovo, te predstavnici medija i roditelji.