ALBANKE KOJE SU MIJENJALE SVIJET

Nevjerojatne priče fascinantnih žena koje su ostavile neizbrisiv trag u albanskoj i svjetskoj povijesti predstavljene su na manifestaciji Istaknute albanske žene održanoj u Knjižnici i čitaonici Bogdana Ogrizovića u Zagrebu u organizaciji Društva albanskih umjetnika Hrvatske – DEA. Manifestacija je, tradicionalno se održava svake godine u organizaciji DEA-e, posvećena istaknutim albanskim ženama, a ove je godine posebna po tome jer je fokus stavljen na četiri nevjerojatne albanske žene koje su djelovanjem oblikovale svijet oko sebe.

Jedna od njih je Marija Kraja, pedagoginja i operna pjevačica rođena u Zadru. Njen talent ne samo da je očarao publiku, već je inspirirala mnoge posvećenošću umjetnosti. Legendarna albanska pjevačica Nexhmije Pagarusha također je bila jedna od osoba čije je djelovanje istaknuto na ovom događaju. Njena umjetnost nadilazi granice vremena i prostora ostavljajući trajni utjecaj na glazbenu scenu. Elena Lukrecija Peskopija, matematičarka i filozofica, prva je žena koja stekla titulu doktorice znanosti u svijetu, također je dobila zasluženo priznanje za svoj doprinos u akademskim krugovima i otvaranje novih perspektiva u znanstvenom svijetu. Poznata filmska i kazališna glumica Irena Papas predstavlja još jedan dragulj albanske kulture čije je umjetničko djelovanje ostavilo neizbrisiv trag kako na filmu tako i na pozornici.

Ova promocija nije samo pružila informaciju o životima i dostignućima ovih izvanrednih žena, već nas je i inspirirala njihovom snagom, hrabrošću i odlučnošću. Manifestacija je nadahnuta knjigom Istaknute albanske žene autorice Edi Shukriu, a životopise spomenutih žena predstavile su Marija Buzov, Ljiljana Koci, Nita Aliti, Vildana Xhemaili i Gentiana Lleshdedaj. Uzbuđenje i inspiracija kojom su publiku nadahnule ove žene neće brzo izblijediti. Ova manifestacija ostaje kao podsjetnik na snagu pojedinca i njegovu sposobnost oblikovanja svijeta oko sebe, te kao poziv na daljnje istraživanje i promicanje jednakosti i prava žena u društvu.

Među uzvanicima bili su Ilda Poda iz Veleposlanstva Republike Albanije, Shuip Ziberi, zamjenik predsjednika Vijeća albanske nacionalne manjine Grada Zagreba, a događaju su prisustvovali brojni pripadnici albanske manjine i ostali građani Zagreba.