ALBANCIMA JE DOMOVINA NAJVEĆA SVETINJA

Oko tisuću Albanki i Albanaca iz cijele Hrvatske okupilo se sinoć na svečanoj večeri u restoranu Gastro Globus u velikoj Kongresnoj dvorani Zagrebačkog velesajma na završnoj proslavi 10 godina neovisnosti Kosova. Sretna i nasmijana lica sudionika govorila su više od riječi. Bili ili ne Kosovari podrijetlom, Albancima je Kosovo u posljednjih stotinu godina bilo iznad svega. Stoga je proslava neovisnosti izborene uz velike žrtve okupila pripadnike svih generacija; roditelje s malom djecom, mladež i starije. Desetljeće samostalnosti najmlađe balkanske države pripadnici albanske nacionalne manjine u Hrvatskoj obilježili su kroz nekoliko svečanih događaja, a svečana večera je bila najopušteniji. Sloboda je slavljena glazbom, pjesmom i plesom, a rasplesanim Albancima pozornica je bila cijela Kongresna dvorana.

Zabava je počela nakon kraćeg protokolarnog uvoda tijekom kojeg su uzvanike pozdravili; Esad Collaku, predsjednik Unije Albanaca u RH, i predsjednik Udruge Albanaca branitelja Hrvatske u Domovinskom ratu, saborska zastupnica Ermina Lekaj Prljeskaj i Gezim Kasapolli, veleposlanik Kosova u Hrvatskoj. Čestitke albanskoj zajednici uputio je i gradonačelnik Zagreba Milan Bandić, a proslavi su nazočili i predstavnici nekih nacionalnih manjina. U glazbenom programu nastupili su Shkelzen Jetishi, Muhamet Sejdiu, Zenel Doli i Yllka Kuqi s orkestrom Buxhovi koji su upriličili zabavu koju će sudionici svečane večeri dugo pamtiti.

Veliki domoljubi Albanci disali su na proslavi kao jedan i ponašali se poput velike obitelji u kojoj se zna red i poredak, ali nema manje važnih. Jedinstvo i sloga Albance je i dovela do slobode Kosova; radi se o narodu koji nije ni lijevno ni desno podijeljen, kojima je domovina iznad svega i čiji pripadnici podržavaju jedni druge. Iako su mnogi Albanci razasuti po svijetu, vrlo su emotivno i na svaki drugi način vezani za matičnu domovinu, njihova djeca govore albanski i u obiteljima se njeguje albanska tradicija.

Na proslavi su bili mnogi ugledni hrvatski Albanci; Šuip Ziberi, predsjednik Vijeća albanske nacionalne manjine Grada Zagreba, inače menadžer u velikoj zagrebačkoj tvrtki Elka, poznati slastičar i ugostitelj Memetali Zenuni, predsjednik Vijeća albanske nacionalne manjine Velike Gorice, koji je na proslavu donio tortu u obliku zastave Kosova dugu jedan i pol metar napravljenu u slastičarnici u Velikoj Gorici, Adem Zenuni, predsjednik Vijeća albanske nacionalne manjine Zagrebačke županije…

Svečana večera je održana pod pokroviteljstvom saborske zastupnice Ermine Lekaj Prljeskaj i gradonačelnika Zagreba Milana Bandića. Organizirali su je Unija Albanaca u Republci Hrvatskoj i Albansko kulturno društvo u RH “Shkendija” uz potporu Veleposlanstva Republike Kosovo. Suorganizatori su bili Zajednica Albanaca Grada Zagreba i Zagrebačke županije, Udruga Albanaca branitelja Hrvatske u Domovinskom ratu, Vijeće albanske nacionalne manjine Grada Zagreba i Vijeće albanske nacionalne manjine Zagrebačke županije.