ALBANCI SU SE STOLJEĆIMA BORILI ZA SLOBODU

U okviru manifestacije Albanski nacionalni preporod, u organizaciji Unije Albanaca u Republici Hrvatskoj, u Europskom domu u Zagrebu, 2. svibnja održana su dva predavanja i promocija knjige.

Prvo predavanje na temu – nastojanje Prizrenske lige za fomiranje albanske države održao je prof. dr. sc. Frasher Dema iz Prištne, a drugo se odnosilo na najvećeg Albanca u povijesti Gjergja Kastriota Skenderbega. Kako se ove godine obilježava Svenacionalna godina Skenderbega – 550. godišnjica njegove smrti, prof. dr. sc. Bedri Muhadri iz Prištine održao je predvanje na temu Epoka Skenderbega.

Nakon ta dva predavanja održana je promocija knjige Velika Britanija i albansko pitanje (1875-1913) autora prof. dr. Frashera Dema. O knjizi je govorio autor, a radilo se o vrlo zanimljivim povijesnim temama ne samo za predstavnike albanske nacionalne manjine Grada Zagreba nego i ostale građane. Predavanja su pokazala da je povijest Balkana konstantno turbulentna, te je takva bila i prije 150 godina, odnosno u vrijeme Berlinskog kongresa 1878. na kojem je odlučeno da se dijelovi područja naseljenog Albancima pripoje Srbiji i Crnoj Gori. Kao odgovor na to osnovana je Prizrenska liga, vojno-politička organizacija, koja je uz potporu Turske, nastojala vratiti ta područja pod upravu Osmanskog carstva koje je u to vrijeme bilo u raspadu.

Davno prije osnivanja Prizrenske lige, Albanci su se za svoju samostalnost borili stoljećima, a njihov najpoznatiji borac za slobodu bio je Skenderbeg koji se je u 15. stoljeću odupirao turskim osvajačima. Skenderbeg je opjevan u pjesmama i književnim djelima ne samo Albanaca, o Skenderbegu je pisao i hrvatski književnik fra Andrija Kačić Miošić.

Na manifestaciji Albanski nacionalni preporod prisustvovali su, osim predsjednika Unije Albanaca u Republici Hrvatskoj Esada Collaku, i veleposlanik Kosova u RH Gezim Kasapolli, predsjednik Vijeća albanske nacionalne manjine Grada Zagreba Shuip Ziberi, te brojni drugi Albanci.