ALBANCI SLAVILI PLEŠUĆI U DOMOLJUBNOM RITMU

Koncertom “Qumilat”, glazbene skupine s Kosova, koju čine glazbenici; Miranda Hashani, Artan Bakija i Çun Lajqi, 16. veljače u Hotelu Antunović u Zagrebu, završena je manifestacija Tjedan dana Kosova u Hrvatskoj održana povodom 11. godišnjice neovisnosti Kosova. Ovom svečanom događaju prisustvovali su brojni ugledni pripadnici albanske nacionalne manjine iz Zagreba.

Večer albanske glazbe i plesa organizirali su Unija Albanaca u Republici Hrvatskoj i AKDH “Shkëndija“, a glazbenici skupine “Qumilat” izvodili su pjesme koje publici nisu dale sjedjeti. Dvoranom hotela Antunović odzvanjale su albanske pjesme i glazba, a mladi i stari plesali su u domoljubnom ritmu osjećajući se kao da su na trenutak na Kosovu.

No prije nego što su pozornicu preuzeli glazbenici, Esad Collaku, predsjednik Unije Albanaca u Republici Hrvatskoj, uručio je zahvalnicu za dugogodišnji rad Sejfedinu Prekaziju, tehničkom uredniku časopisa Informatori. Koncertu su prisustvovali; saborska zastupnica Ermina Lekaj Prljaskaj, Domagoj Sivić, izaslanik hrvatskog ministra branitelja, Elizabeta Knorr, zamjenica pročelnice Ureda za međugradsku i međunarodnu suradnju i promicanje ljudskih prava Grada Zagreba, Gezim Kasapolli, veleposlanik Kosova u Hrvatskoj, Shuip Ziberi, predsjednik Vijeća albanske nacionalne manjine Grada Zagreba, i Tom Kačinari, predsjednik Zajednice hrvatskih dragovoljaca, te brojne Albanke i Albanci iz Zagreba.

Manifestacija Tjedan Kosova u Hrvatskoj trajala je tjedan dana tijekom kojega su održani koncerti, okrugli stolovi i kazališne predstave. Zajednički su je organizirali; Unija Albanaca u Republici Hrvatskoj, Albansko kulturno društvo u Hrvatskoj “Shkëndija”, Veleposlanstvo Republike Kosovo, Vijeće albanske nacionalne manjine Grada Zagreba, Zajednica Albanaca Grada Zagreba i Zagrebačke županije, Udruga Albanaca branitelja Hrvatske u Domovinskom ratu i Ermina Lekaj Prljaskaj, zastupnica u Hrvatskom saboru.