9. SMOTRA FOLKLORA I KULTURNOG STVARALAŠTVA BOŠNJAKA U REPUBLICI HRVATSKOJ

U pulskom sportskom centru  Mirna – Pattinaggiu održana je 9. po redu Smotra folklora i kulturnog stvaralaštva Bošnjaka u Republici Hrvatskoj koja je okupila 12 kulturno-umjetničkih društava iz cijele Hrvatske te KUD Osman Rešidović, Brka, Brčko distrikt, BiH. Folklorni ansambli su pjesmom i plesom u raskošnim narodnim nošnjama prikazali bogatstvo i vrednote bošnjačke kulture.

Intoniranjem himni RH i BiH i pozdravnim govorom Mehmeda Džekića, predsjednika Sabora bošnjačkih asocijacija Hrvatske (SABAH), svečano je otvorena deveta po redu Smotra folklora i kulturnog stvaralaštva Bošnjaka u Republici Hrvatskoj. Organizator ove tradicionalne kulturne manifestacije je Sabor bošnjačkih asocijacija Hrvatske (SABAH), domaćin KUD „Bosna“ Istarske županije, a smotra je održana pod pokroviteljstvom Savjeta za nacionalne manjine RH i uz potporu Istarske županije, Grada Pule, saborske zastupnice Ermine Lekaj Prljaskaj i ostalih.

Džekić je srdačno pozdravio posjetitelje i sudionike smotre te uzvanike, a među njima bili su dožupanica Giuseppina Rajko, pulski gradonačelnik Boris Miletić, Hamdija Malić, predsjednik Udruge Bošnjaka branitelja Domovinskog rata Hrvatske (UBBDRH), Mirsad Srebreniković, predsjednik Stranke demokratske akcije Hrvatske (SDAH), Muhamed Muratagić, predsjednik Vijeća bošnjačke nacionalne manjine Istarske županije, imami Pule, Umaga, Labina i Poreča i bošnjački vijećnici u općinskim, gradskim i županijskim vijećima (Istarske i Primorsko-goranske županije) te predstavnici srpske, albanske, talijanske, romske, crnogorske, slovenske i makedonske nacionalne manjine i predsjednici i koreografi društava. Sve njih toplo je uime domaćina 9. smotre pozdravio Jasmin Omerović, predsjednik KUD-a „Bosna“.

Srdačnu dobrodošlicu brojnim okupljenima zaželio je pulski gradonačelnik Boris Miletić.

-Pula i cijela Istra prepoznate su kao sredine koje njeguju različitost, multikulturalnost i toleranciju. Različitost je naše bogatstvo koje treba njegovati. Upravo je različitost nešto čime se ponosimo i što moramo očuvati, i njegovati, a na svima nama je da temeljne vrijednosti koje živimo u Istri u budućnosti dodatno unaprijedimo – kazao je Miletić.

U ime Istarske županije okupljenima se obratila zamjenica župana Giuseppina Rajko, a predsjednik Organizacijskog odbora Sabora bošnjačkih asocijacija Hrvatske Mehmed Džekić potvrdio je kako Istra po mnogočemu prednjači, pa tako i po odnosu prema svojim nacionalnim manjinama.

Izvođače programa i posjetitelje pozdravili su Muhamed Muratagić, predsjednik Vijeća bošnjačke nacionalne manjine Istarske županije i Hamdija Malić, predsjednik Udruge Bošnjaka branitelja Domovinskog rata Hrvatske (UBBDRH), koji je u svom obraćanju veoma dobro istakao ulogu i velike zasluge Bošnjaka u obrani Hrvatske i podvukao da je to vrijednost i kapital, poručio je Malić.

Deveta smotra folklora i kulturnog stvaralaštva Bošnjaka održana je uz potporu Savjeta za nacionalne manjine RH i uz potporu Grada Pule, Istarske županije, saborske zastupnice za nacionalne manjine Ermine Lekaj Prljaskaj, Vijeća bošnjačke nacionalne manjine Zagrebačke županije i UBBDRH. Dodajmo još da su se posjetitelji svojim prilozima mogli uključiti u veliku pulsku humanitarnu akciju za mladu košarkašicu Saru Bećirović, 14-godišnju učenicu Osnovne škole Šijana u Puli, koja je oboljela od tumora limfnih čvorova, a trenutno se nalazi na liječenju kemoterapijom u riječkoj bolnici.