27. EX TEMPORE GROŽNJAN

Od 23. do 26. rujna 2021. održati 27. izdanje međunarodnog likovnog natječaja Ex Tempore Grožnjan, jedna od najznačajnijih manifestacija Talijanske nacionalne zajednice. Organizatori su Talijanska unija u suradnji s Narodnim Sveučilištem iz Trsta, Općinom Grožnjan, Zajednicom Talijana Grožnjan uz potporu Ministarstva vanjskih poslova i međunarodne suradnje Republike Italije i Savjeta za nacionalne manjine Republike Hrvatske.

Program započinje u subotu, 25. rujna u 14 sati BEERanjem, biciklističkom turom s degustacijom pive u organizaciji biciklističkog kluba Grožnjan.

– Od 16 do 18 sati predviđeni su koncerti istro-venetske glazbe Dua Del Favero – Marušić i Roberta Darisa, u organizaciji kulturnog centra Circolo di Cultura istro-veneta “Istria”.

– U 18 sati u Loži u Grožnjanu održat će se svečano otvorenje galerije i stalne izložbe posvećene Ex Tempore-u kao i predstavljanje web stranica likovnog natječaja. Slijedi koncert Dua Echos – Monice Baronio i Marzie Saottini.

– Za kraj večeri, na Terasi Belvedere s početkom u 19 sati, održat će se predstava “Mistero Buffo“ autora Daria Foa (na istrovenetskom) u izvedbi Valtera Roše.

U nedjelju, 26. rujna, program započinje u prijepodnevnim satima predstavljanjem i prodajom knjiga izdavačke kuće EDIT te koncertima istro-venetske glazbe (Zingelci, Musica antica (Sfetez) e Cantadori Babici, Musica per fiati (Sfetez), Anita e Dante e Silvano Vidmar).

Od 13,30 sati u Loži u Grožnjanu predviđena je glazbena zabava s grupom Trio Saltin i koncert aktivista Zajednice Talijana Grožnjan.

U 15 sati na Terasi Belvedere započinje koncert glazbene skupine DENNIS FANTINA & MAGAZZINO COMMERCIALE – ITALIAN SHOW, nakon kojeg slijedi dodjela nagrada pobjednicima 27. izdanja natječaja.

Prema Pravilniku, svaki sudionik imat će na raspolaganju tri dana (od 23. do 25. rujna) za oslikavanje platna maksimalnog formata 100 cm x 120 cm a dozvoljeno je pečatiranje dviju podloga. Umjetnici mogu sami izabrati slikarsku tehniku i materijale pod uvjetom da se osiguraju karakteristike stabilnosti, trajnosti, lakoće u održavanju i rukovanju.

Teme radova su “GROŽNJAN – ISTARSKI KRAJOLIK”.

Prijava sudionika i pečatiranje podloga održat će se u četvrtak 23. i petak 24. rujna, od 9 do 13 sati u sjedištu:

Talijanske Unije Rijeka, Uljarska ulica 1/IV,

Talijanske Unije Kopar, Kidričeva ulica 35,

Narodnog Sveučilišta u Trstu, Piazza del Ponterosso 6,

Zajednice Talijana Pula, ulica Carrara 1, te u Loži u Grožnjanu:

– četvrtak 23. rujna od 12 do 19 sati

– petak 24. i subota 25. rujna od 8 do 19 sati.

Sudionici će izložiti svoje radove u nedjelju, 26. rujna do 11 sati, uzduž ulice koja povezuje Veliki trg i Ložu, te po susjednim ulicama. Slike će biti izložene do 17 sati.

Međunarodni žiri dodijelit će sljedeće nagrade:

Prva nagrada                                2.500 eura

Druga nagrada                             1.500 eura

Treća nagrada                              1.000 eura

Nagrada Grada Grožnjana 5.000 kn

Nagrada “Daria Vlahov Horvat”samostalna izložba u Galeriji “Fonticus” u Grožnjanu

Nagrada umjetnika bit će dodijeljena radu za kojega bude glasovalo najviše umjetnika, sudionika ovogodišnjeg izdanja natječaja.

Svečanost dodjela nagrada održat će u nedjelju 26. rujna 2021. u 16 sati, na terasi Belvedere.

Manifestacija će se održati uz poštivanje svih propisanih epidemioloških mjera.