24. PROJEKCIJA DOKUMENTARNOG FILMA U CRNOGORSKOM DOMU

Film o crnogorskoj tragediji

Društvo Crnogoraca i prijatelja Crne Gore „Montenegro“ Zagreb, na 24. projekciji,  u okviru Programa Dokumentarni film u Crnogorskom domu 12. studenog 2015. s početkom u 20 sati, u Trnjanskoj cesti 35 organizira prikazivanje filma “Crna Gora i veliki rat”, redatelja Branka Baletića i Andra Martinovića.

U Velikom ratu Crna Gora je pretrpjela teške gubitke i ogromnu materijalnu štetu. Mobilizirala je gotovo četvrtinu ukupnog broja stanovništva. Od pedeset tisuća vojnika oko dvadeset tisuća ih je poginulo ili umrlo od posljedica ranjavanja te u zarobljeničkim logorima. U zanosu o nacionalnom oslobođenju i ujedinjenju južnoslavenskih naroda, Crnogorci će doživjeti tragediju: izgubiti svoju državu, crkvu i bilo kakvu  ravnopravnost u novonastaloj državi.

Projekt je izuzetno važan dokument jer u kratkom pregledu bilježi sve relevantne trenutke iz ovog dijela crnogorske povijesti skrivene od šire javnosti, a neophodne za stvarno pvijesno i znanstveno vrjednovanje ovog perioda – riječi su redatelja filma Baletića i Martinovića.

Prvom prikazivanju ovog dokumentarnog filma u Hrvatskoj nazočit će i Andro Martinović s kojim će uoči projekcije razgovor voditi Veljko Bulajić.

Pozivnica