ZAŠTITNI ZNAK ČEŠKE JE BIO I OSTAO HAVEL

Hrvatsko-češko društvo i Češka beseda Zagreb obilježili su u srijedu 9. studenog u Češkom domu u Zagrebu 80. godišnjicu rođenja Václava Havela (1936. – 2011.), češkog političara i književnika, prvog predsjednika Češke (1993.–2003.) i posljednjeg predsjednika Čehoslovačke (1989.–1992.), vođe Baršunaste revolucije kojoj je 1989. u toj zemlji srušen komunistički režim. O Havelovom političkom djelovanju govorio je predsjednik Hrvatsko-češkog društva Marijan Lipovac koji je kazao da je Havel zastupao stav da politika ne mora biti samo umijeće mogućeg, već da može biti i umijeće nemogućeg, umijeće usavršavanja sebe i svijeta, što je dokazao svojim primjerom. U Havelovom razdoblju Češka je doživjela temeljitu preobrazbu oslobodivši se političkih i duhovnih okova kojima je bila vezana uz Sovjetski savez i dokazala svoju demokratsku i civilizacijsku razinu mirnim razlazom sa Slovačkom. Od sive i turobne zemlje iza željezne zavjese Češka je postala napredna i uspješna zemlja razvijenog demokratskog sustava i tržišnog gospodarstva. Zaštitni znak takve uspješne Češke bio je i ostao upravo Havel, priznat diljem Europe i svijeta kao simbol borbe za slobodu i demokraciju, kao borac za politiku utemeljenu na humanizmu, poštenju i moralu. Unatoč visokoj državničkoj funkciji Havel je zadržao pristupačnost, jednostavnost i ležernost pa ga se smatralo idealnim šefom jedne nevelike srednjoeuropske države – rekao je Lipovac. Podsjetio je i na Havelove veze s Hrvatskoj kojoj je davao podršku tijekom srpske agresije, a branio je i legitimitet operacije Oluja. Hrvatsku je Havel dvaput službeno posjetio 2000., a dok je kao disident bio u zatvoru njegove su se drame izvodile u zagrebačkim kazalištima. Lipovac je spomenuo da je Hrvatsko-češko društvo predložilo da jedna ulica u Zagrebu dobije ime Václava Havela.

O Havelovom književnom radu govorio je Matija Ivačić s Katedre za češki jezik i književnost Filozofskog fakulteta u Zagrebu. On je kazao da se Havel kao književnik najprije javio s pjesmama, ali da je slavu stekao svojim dramama pisanima u duhu teatra apsurda. U njima se bavi pojedincem i njegovim moralnim integritetom u sukobu s komunističkim sustavom, zbog čega je teško odvojiti Havela književnika od Havela kao borca za slobodu i demokraciju. Odlomke iz Havelovih djela interpretirali su članovi Literarne sekcije Češke besede Zagreb i učenici Češke dopunske škole u Zagrebu.

Na svoje susrete s Havelom još od vremena Baršunaste revolucije podsjetio je češki veleposlanik Vladimír Zavázal istaknuvši velik ugled koji je Havel uživao u svijetu gdje je Češka postala poznata upravo po njemu. O Hvelu je govorila i Alenka Štokić, predsjednica Češke besede Zagreb, a događaju su nazočili i Vladimír Zavázal, veleposlanik Češke u hrvatskoj, i Juraj Bahnik, predsjednik Vijeća češke nacionalne manjine Grada Zagreba, vijećnici, članovi Češke beside, student češkog jezika.

Predavanje su organizirali Vijeće češke nacionalne manjine Grada Zagreba i Hrvatsko-češko društvo.