ZAGREPČANI UŽIVALI U MAĐARSKOJ DELICIJI DÖDÖLLE I VINU IZ REGIJE ZALA

Na V. danu mađarske kuhinje, održanom na Europskom trgu ispred Instituta Liszt – Mađarskog kulturnog centra u Zagrebu, predstavljena je gastronomija mađarskog grada Nagykanizse – poznati specijalitet dödölle i vina iz regije Zala. Vijeće mađarske nacionalne manjine Grada Zagreba i ove je godine bilo je suorganizator manifestacije te je ponudu obogatilo perkeltom.
Nakon pozdravnih govora dr. Csabe Demcsáka, veleposlanika Mađarske u Hrvatskoj, i Lasla Balogha, gradonačelnika Nagykanizse, te Luke Korlaeta, zamjenika gradonačelnika Grada Zagreba, posjetitelji su kušali dödöllu (mađarske njoke) i perkelt, vina županije Zala te uživali u nastupu folklornog ansambla Zalagyöngye iz Nagykanizse, te predstavljanju Biciklističkog saveza oldtimera. Ovu akciju svake godine organizira Veleposlanstvo Mađarske u suradnji sa zajednicom Mađara Grada Zagreba.
– Mađarski kulturni institut već nekoliko godina svojim programima približava građanima grada Zagreba mađarski jezik i kulturu, tradiciju i povijest, a ovim Danima kuhinje i okuse i mirise izuzetne mađarske gastronomije. Uvjeren sam da se vina koja proizvode OPG-i grada Zagreba odlično sljubljuju s mađarskom hranom, pa i na taj način možemo ojačati povezanost naših dviju kultura – izjavio je Korlaet. Na manifestaciji su prodajom tradicionalnih jela prikupljena sredstva koja su donirana u humanitarne svrhe.