ZA DUŠU POLJSKA POEZIJA, A ZA TIJELO BIGOS

Večer poljske poezije održana 5. prosinca u Napretkovu kulturnom centru u Zagrebu bila je više od najave događaja. Organizatorica Walentyna Lončarić, predstavnica poljske nacionalne manjine Grada Zagreba, učinila je događaj potpuno poljskim; uz stihove poljskih pjesnika Wislawe Szymborske i Kazimierza Przerwa Tetmajera, priredila je i degustaciju poljske tradicionalne hrane, jela bigos.

Predstavnici poljske nacionalne manjine Grada Zagreba slušali su interpretaciju poezije Marie Wislawe Anne Szymborske, (1923. – 2012.), poljske pjesnikinje, prevoditeljice, književne kritičarke i dobitnice Nobelove nagrade. Szymborska je objavila brojne knjige za što je dobila više međunarodnih nagrada među kojima je najznačajnija Nobelova nagrada za književnost. Kazimierz Przerw – Tetmajer (1865.-1940.) bio je poljski pjesnik, pisac, dramatičar, novinar i član književnog pokreta Mlada Poljska, a pisao je ljubavnu poeziju.

Osim vrhunske poljske poezije, publici je predstavljeno i jelo bigos od kiselog zelja. Poljaci su zelje tako počeli spravljati u 16. stoljeću u vrijeme njihove kraljice Bone. U to jelo od kiselog zelja Poljaci dodaju slaninu i razne vrste mesa, luk i gljive, a poslužuju ga za ručak i večeru te nerijetko i za doručak. Tvrde kako ima više vrsta bigosa, ali ne po sastojcima nego prema načinu kuhanja, što znači da je recept podložan mašti kuhara. U ove hladne zimske dane zagrebačkim Poljacima bilo se lijepo prisjetiti poljski gastronomskih običaja koje će prakticirati u vrijeme božićnih blagdana.