VELIKI BROJ BOŠNJAKA SUDJELOVAO JE U DOMOVINSKOM RATU U HRVATSKOJ

Knjiga “Sjećanja Bošnjaka na sudjelovanje u Domovinskom ratu u Hrvatskoj” autora dr. sc. Filipa Škiljana predstavljena je večeras u Kristalnoj dvorani hotela Westin u Zagrebu. Voditelj promocije, glumac Zijad Gračić pozdravio je uzvanike među kojima su bili Amel Suljević, izaslanik člana predsjedništva Šefika Džaferovića, pod čijim je pokroviteljstvom knjiga objavljena, Bahriju Sejdić, zamjenicu ravnatelja Ureda za ljudska prava i prava nacionalnih manjina RH, generala Senada Fejzića, Saliha Huremovića, zapovjednike 505. brigade iz Bužima u BiH, Juraja Bahnika, predsjednika Koordinacije vijeća i predstavnika nacionalnih manjina Grada Zagreba, te promotore knjige prof. dr. Seada Berberovića i autora Škiljana, kao i članove obitelji poginulih branitelja. Na promociju je sa zakašnjenjem stigao i Gordan Grlić Radman, ministar vanjskih i europskih poslova RH.

– Ovaj projekt započeo je u starom sazivu Vijeća, a zahtijevao je puno vremena i truda jer iznosi podatke i osobne priče ljudi. Knjiga nije zamišljenja kao faktografsko dijelo jer nismo imali pristup arhivu, naša želja bila je prikazati priče ljudi koji su sudjelovali u Domovinskom ratu u Hrvatskoj – rekao je Armin Hodžić, predsjednik Vijeća bošnjačke nacionalne manjine Grada Zagreba.

Jedan od govornika bio je Salih Huremović, višestruko odlikovani branitelj Domovinskog rata i bivši pripadnik jedinice specijalne policije Alfa s kojom je prošao najteža ratišta. Huremović je predsjednik Udruge Bošnjaka veterana Domovinskog rata RH, predsjednik Vijeća bošnjačke nacionalne manjine Zagrebačke županije, i predsjednik Koordinacije vijeća i predstavnika nacionalnih manjina Zagrebačke županije.

– Ovom knjigom nismo mogli obuhvatiti sve kazivače koji su dali doprinos u obrani Hrvatske, tako da se nadam da će biti još knjiga. Da bismo predstavili sve Bošnjake koji su sudjelovali u Domovinskom ratu trebalo bi napisati desetine knjiga – rekao je Huremović.

Autor Škiljan je podsjetio kako je ideja o pisanju knjige potekla iz prijašenjeg saziva Vijeća bošnjačke nacionalne manjine Grada Zagreba i tadašnjeg predsjednika Haruna Omerbašića, a nastavio ju je realizirati Armin Hodžić u čijem je mandatu projekt završen.

– Kad sam se prihvatio ovoga posla bio sam svjestan da se radi o velikom i opsežnom projektu koji će trajati duže vrijeme. Usprkos tomu činilo mi se izazovnim da prihvatim taj projekt i u potpunosti se posvetim izradi ove knjige. Trebalo je najprije pročuti povijest Bošnjaka u Hrvatskoj koji čine jednu od 22 manjine. Njihova prisutnost na hrvatskom teritoriju vidljiva je preko jednog stoljeća, a kontakti stanovnika današnjeg hrvatskog teritorija s islamom traju već dugi niz stoljeća. Bošnjaci su svojom prisutnošću u svim segmentima kulturnog, društvenog, znanstvenog, sportskog i drugih vidova života utkani u hrvatsku svakodnevicu. Stoga je njihova uloga i njihov značaj u Domovinskom ratu neupitan – rekao je Škiljan te istaknuo da je bilo teško navesti ljude da govore o ratu.

Pripadnici bošnjačke nacionalne manjine su uz većinski hrvatski narod u najvećem broju sudjelovali u borbi za hrvatsku slobodu, a broj od preko 1180 poginulih Bošnjaka u Domovinskom ratu ukazuje na golemi udio ove nacionalne manjine u obrani zemlje.