UDRUGE NACIONALNIH MANJINA MORAJU PRIJAVITI PROJEKTE ZA 2020. PUTEM INTERNETA

Savjet za nacionalne manjine RH održao je 29. studenog u Zagrebu seminar o interaktivnom načinu prijava programa kulturne autonomije nacionalnih manjina putem interneta za 2020. i o Godišnjem izvještaju o ostvarivanju programa i utrošku sredstava iz državnog proračuna za 2019. za predstavnike udruga nacionalnih manjina.

Na denvnom redu bilo je nekoliko točaka; predaja financijskih izvještaja za udruge – neprofitne organizacije s osvrtom na najčešće greške i primjere iz prakse kao i na prekršajne odredbe u vezi sankcija za nedostavljanja istih. O tome je govorila Hajdica Filipčić, voditeljica Službe za neprofitno računovodstvo i izvještavanje Ministarstva financija, zatim položaj nacionalnih manjina u RH i mogućnosti proračuna Savjeta za nacionalne manjine o čemu je govorio Aleksandar Tolnauer, predsjednik Savjeta za nacionalne manjine RH, te interaktivna prijava programa kulturne autonomije udruga i ustanova nacionalnih manjina za 2020. godinu i interaktivna predaja godišnjih izvještaja udruga i ustanova nacionalnih manjina za 2019. Što je obrazložio Tibor Varga, zamjenik predstojnika Stručne službe Savjeta.

Seminar je otvorio Tolnauer pozdravivši saborskog zastupnika Vladimira Bileka i članice i članove Savjeta, te objasnio da se seminar održava zbog promjena koje treba uvesti prema Kodeksu civilnog društva koji se primjenjuje u Europskoj uniji.

-Ovdje još postoji nerazumijevanje na koji način se dođe do sredstava koja se dijele preko Savjeta. Novost je da su kriteriji za raspodjelu sredstava usklađeni s kriterijima u Europskoj uniji i tu počinje jedna vrsta nesporazuma kod, nasreću, manjeg broja onih koji nisu još shvatili, a mislim da će im ovaj seminar pomoći da shvate, da više ne postoji sustav koji je nekad bio. Novi sustav je vezan apsolutno na sistem koji je aktualan u Europi, a to su bodovanja, to su povjerenstva koje čine vanjski članovi, stručnjaci za područja iz kojeg se traže projekti. Mi smo ove godine imali velike pregovore s Vladom RH u čemu su veliku ulogu odigrali Klub nacionalnih manjina na čelu s Bilekom i saborskim zastupnikom Robertom Jankovicsem, nešto je odigrao i Savjet, i prezentirali smo Vladi RH vaš rad – rekao je Tolnauer. Pritom je naglasio da je Kodeks civilnog društva u nesrazmjeru s navikama nekih koji se opiru promjenama.

-Postoji jedan dio, ne znam iz kojih razloga, koji pokušava osporavati ono što smo postigli. Reći ću vam što smo postigli. Kad je 2003. osnovan Savjet, na račun za kulturnu autonomiju stizalo je 19.996.000 kuna, a u cijeloj državi sve lokalne i regionalne uprave bile su na ukupno sedam i pol milijuna kuna. Ove godine smo s Vladom RH dogovorili rekordna sredstva samo za kulturnu autonomiju u iznosu od 43.771.500 kuna. Što se tiče ovoga našeg seminara pokazat ćemo na koji sustav smo prešli i najavljujem da ćemo morati još neke stvari što se tiče kriterija promijeniti za što smo tražili trogodišnji prijelazni rok. Optimističan sam, imamo podršku Vlade RH i međunarodno smo aktivni i dobivamo dosta podršku, pa i pohvale od Eurposke zajednice – rekao je Tolnauer. Kako će udruge u buduće prijavljivati projekte s financijskog aspketa objasnila je Filipčić. Ovo nije prvi seminar ovakvoga tipa, Savjet ih redovito održava kako bi udruge nacionalnih manjina bile na vrijeme informirane o novostima prema kojima moraju usklađivati djelovanje.