Robert Janković, izvršni predsjednik Demokratske zajednice Mađara

Mađari zaslužuju zastupnika koji će ih bolje zastupati

 Robert JankovicRobert Janković, pripadnik mađarske nacionalne manjine, nezavisni vijećnik Gradskog vijeća Belog Manastira, kandidat je za manjinskog zastupnika u Hrvatskom saboru u 12. izbornoj jedinici. Misli da Mađari zaslužuju bolje zastupanje u Hrvatskom saboru nego što ga trenutačno imaju. Dosad je postigao na funkciji koju obnašao maksimum, pa bi više pridonio mađarskoj zajednici kad bi bio na višoj poziciji.

Jankovićev cilj je da Mađari u Baranji dobiju dobru infrastrukturu i prometnu povezanost te radna mjesta, a malim mađarskim zajednicama kakva je u Zagrebu, i u još nekim gradovima Hrvatske, se maksimalno omogući realiziranje kulturnih programa.

 • Zašto se bavite politikom?

– Svatko ima svoj put. Ja imam svoje radno mjesto. Moj posao je bavljenje lokalnom politikom u kojoj sam imao uspjeha jer sam član Gradskog vijeća Belog Manastira kao nezavisni vijećnik već treći mandat. To je moj hobi i moja strast. Volim raditi za svoju zajednicu i dok me birači budu birali ja ću to raditi. Zašto to volim? Zato što mi se sviđa raditi nešto korisno za zajednicu.

 • Kandidat ste u 12. izbornoj jedinici za zastupnika mađarske nacionalne manjine u Hrvatskom saboru. Što očekujete?

– Ne bih se kandidirao za bilo što drugo. Mislim da zaslužujemo bolje zastupanje u Hrvatskom saboru nego što ga imamo trenutačno. Mislim da sam, na nivou na kojem sam dosad radio, postigao maksimum kako u politici tako i u sustavu zaštite prava manjina, tako i u očuvanju kulturne autonomije. Da bih radio više moram doći na višu poziciju s koje mogu više učiniti.

 • Kakav je položaj nacionalnih manjina u Hrvatskoj?

– Kako-tako. Jasno je da postoje manjine koje su stotinama godina na području Hrvatske, prije svega mađarska manjina. Treba znati kako živjeti sa svojim pravima, kako ih iskoristiti i kako izlobirati ono što treba. Ne možemo biti nezadovoljni položajem mađarske manjine u Hrvatskoj, naravno, veliki problem je nezapolenost mladog stanovništva, ali to je problem i cijele Hrvatske. Ima drugih manjina, novih od 1991. koje zasigurno imaju zbog objektivnih i subjektivnih okolnosti te ne mogu ostvariti svoja prava.

 • Kakav je Vaš politički program?

– Kad govorimo o izbornom programu, sad je izborno vrijeme pa svi nešto ‘programiraju’, da i ja kažem moj je cilj da Mađari koji žive u u Baranji dobiju dobru infrastrukturu i prometnu povezanost te radna mjesta.… Jedan dio programa se odnosi ponajprije na Mađare u Baranji i poboljšanje kvalitete njihova života, a drugi dio na manje mađarske zajednice koje više nemaju mogućnost za osnivanje folklornih skupina i zborova, ali imaju potrebu za studijskim putovanjima, osiguranju sredstava za klupske dane i slično. To je cilj – osigurati potrebe mađarske zajednice. Naravno mi ovdje ne možemo u tim malim mađarskim zajednicama inzistirati na školama mađarskog jezika kao što možemo u Baranji gdje još uvijek ima stotinjak djece koja polazi školu na mađarskom jeziku.

 • Ima li pokazatelja kakav je položaj mađarske manjine u tijelima državne i lokalne uprave?
 • Bolji nego što bismo rekli. Ne možemo tim biti nezadovoljni.

Naravno pitanje je koliko djelatnici mađarske nacionalnosti u tim uredima uistinu predstavljaju Mađare.

 • Je li moguće svim nacionalnim manjinama osigurati jednak zastupnički položaj s obzirom na to koliko ih ima? Što ćete poduzeti u tom smislu?

– Imamo u Saboru 140 zastupnika, plus zastupnici manjina, plus zastupnici iz iseljeništva. Govorimo relativno o malom broju u usporedbi, primjerice, s Mađarskom koja ima dva i pol puta više stanovnika, pa je činjenica da je udio od osam zastupnika nacionalnih manjina dosta velik. U Hrvatskoj su priznate 22 manjine i ne smatram realnim da ćemo broj zastupnika moći povećati. Mislim da to nije ni realno. Smatram da ova dostignuta zastupljenost manjina realna i dobra. Dio tih zastupnika temelji se međunarodnim ugovorom, primjerice, Talijani i Mađari. Česi i Slovaci spadaju također pod stare manjine, Bošnjaci i Romi su nova nacionalna manjina, a pripadnici srpske manjine najveća zajednica u Hrvatskoj koja ima i najveću zajemčenu zastupljenost od tri zastupnika. To što biraju uvijek iste zastupnike iz iste stranke je problem srpske zajednice.

 • Može li tih osam zastupnika odlučivati o parlamentarnoj većini?
 • Zakon kaže da može. Međutim nadam se da neće biti tako. Jer ako većina nije uspjela odlučiti o nečemu, a odlučuje manjina, to za manjinu nikad nije dobro.
 • Očekujete li apstinenciju biračkog tijela, ne samo manjinskog mađarskog nego i hrvatskog?
 • To su dva pitanja; kod mađarske manjine ne vidim jer postoji volja da se promijeni situacija unutar mađarske zajednice. Dojam je da oni koji su nas dosad zastupali nisu obavili posao kako spada. Što se tiče većinskog naroda mislim da će izlaznost biti velika jer jedan dio želi maknuti postojeću vladu, a drugi ne. A imate dio pripadnika manjina koje će se ispisati s manjinskih lista i glasati za Karamarka, Milanovića ili nekog trećeg. Mislim da će izlaznost na izbore biti vrlo dobra što je dobro za demokraciju.
 • Što mislite o humanitarnim problemima, odnosno izbjegličkoj krizi?
 • Pratim mađarsku televiziju i mađarsko-hrvatski sukob oko toga. Nažalost stoljećima dobri odnosi između dvije država su narušeni. Meni je to vrlo loše i za jednu i drugu zemlju. Smatram da koristimo pogrešan termin izbjeglice. Nisu to izbjeglice. Nama su u Belom Manastiru u jednom danu doveli desetak tisuća tih ‘izbjeglica’. Vidio sam te ljude, a vidio sam i naše ljude 1991.. Nisu to izbjeglice, to su ekonomski migranti. Dakle, ekonomski migranti kao ovi naši koji su otišli trbuhom za kruhom u inozemstvo i nitko im nije pomogao. Nisam sklon, naravno da možda zvuči bezdušno to što govorim, ali nisam sklon politici koja se trenutačno provodi u Hrvatskoj. Mislim da nije pošteno ni za ljude kojima je možda nešto obećano pa sad prelaze tisuće kilometara do cilja, a nije pošteno ni prema nama koji imamo goleme troškove jer taj novac treba našim ljudima. Glavno je pitanje dokad će to trajati? Mislim da je to generalno pogrešna politika i na to treba reagirati drukčije.
 • Što biste poručili biračima mađarske manjine i Hrvatima?
 • Svojim biračima bih rekao – pamet u glavu. Ulog je golem – važno je tko će nas zastupati u Hrvatskom saboru, kroz koga će nas gledati pripadnici većinskog naroda. Imam dojam da je sazrijelo vrijeme za promjene i odlučnu suradnju s Mađarima Zagreba i da će dašak vjetra promjena unutar mađarske zajednice, prerasti 8. studenog, nadam se, u propuh. Što se tiče većinskog naroda moj dojam je da ni jedna ni druga koalicija neće biti stabilna, bit će mnogo malih partnera. Ne mogu predložiti većinskom narodu kako će glasati, srećom imam mađarsku listu.
 • Je li vaša supruga Mađarica?
 • Hoće li glasati za vas?
 • Ako se dotad ne razvede od mene, šalim se, jer sam malo kući. Nadam se da će ona kao i ostali Mađari podržati moj politički program.
 • Vidite li da bi na političku scenu mogla doći mlada garnitura, posebno kad se radi o nacionalnim manjinama?

– Pogledao sam kandidate drugih nacionalnih manjina za zastupnike u Saboru i ja sam najmlađi. To je žalosno, jer se manji broj mladih pripadnika nacionalnih manjina izjašnjava tako što nije dobro ni za manjine, a ni za Hrvatsku. Nisam uvjeren da će pobijediti mladost nego navika hrvatskog stanovništva da se glasa ili za crno ili za bijelo. Što bi se reklo – narod zaslužuje vlast kakvu ima. Vidjet ćemo kako će to izgledati.