PJESNICI IMAJU SVOJE KIŠE, GRADOVE, ULICE…

U Europskom domu u Zagrebu 10. listopada održana je Večer s Pavlom Goranovićem u organizaciji Vijeća crnogorske nacionalne manjine Grada Zagreba i Hrvatskog nacionalnog vijeća Crne Gore. Večeri su među ostalima prisustvovali i prvi savjetnik Veleposlanstva Crne Gore u Republici Hrvatskoj Milo Lučić, akademik Tonko Maroević, redatelj Veljko Bulajić, savjetnik u Središnjem državnom uredu za Hrvate izvan Republike Hrvatske, Milan Bošnjak…

Na početku su se prisutnima obratili Dušan Mišković, predsjednik Vijeća crnogorske nacionalne manjine Grada Zagreba, i Zvonimir Deković, predsjednik Hrvatskog nacionalnog vijeća Crne Gore, koji je istaknuo kako je cilj projekta «rušiti stereotipe, kako u Hrvatskoj, tako i u Crnoj Gori jer znamo da su države samo geografski pojmovi, a od mudrog i pravilnog angažiranja ljudi s obje strane odnosi u državama mogu biti loši ili dobri».

Nakon uspješnog predstavljanja Ivane Simić Bodrožić u Tivtu 2015., akademika Mladena Lompara u Zagrebu 2016., ove godine predstavili su crnogorsko-hrvatskog pjesnika, književnika, akademika Pavla Goranovića. Moderator večeri bio je Danilo Ivezić predsjednik Nacionalne zajednice Crnogoraca Hrvatske, a govorili su Vanda Babić, Dimitrije Popović, Goran Matović, Ivica Prtenjača i Pavle Goranović.

Kako opisuje pjesnik Ivica Prtenjača, Goranovićev život podijeljen je u dvije zone – društvenu i pjesničku. Bivši savjetnik predsjednika Vlade Crne Gore i ministar kulture u Vladi Crne Gore, Pavle Goranović diplomirao je na odsjeku za filozofiju na Filozofskom fakultetu u Nikšiću, dobitnik je nagrade za najbolju knjigu poezije objavljenu u Crnoj Gori, Bosni i Hercegovini, Srbiji i Hrvatskoj 2009. godine, proglašen je najboljim crnogorskim lirikom 2010. i 2011. godine, a njegove knjige i književni radovi prevođeni su na više jezika; engleski, njemački, francuski, ruski, švedski, albanski, … Od 2015. je izvanredni član Crnogorske akademije nauka i umjetnosti i direktor je Zavoda za udžbenike i nastavna sredstva Crne Gore.

Profesorica Vanda Babić opisala je Goranovićevo pjesništvo kao «riječ koja nas vodi negdje između stvarnosti i sna vlastitosti; uvodi nas u nutrinu i traži od nas promišljanje… Nema tu razbacivanja lakim riječima i gađenja jeftinim emocijama. Tu je sve poredano prema odabranom kriteriju: domovina, zavičajnost, ljubavi, odlasci, ljeta i jeseni…».

Akademik Dimitrije Popović posebno se osvrnuo na Goranovićev sentimentalni odnos prema knjizi i «opojni, zavodljiv miris njegove poezije». Tijekom večeri, Goran Matović prisutne je počastio interpretacijom Pavlovih pjesama.

Goranović se na kraju se prisjetio nedavno preminulog Mladena Lompara, velikana crnogorske, ali i hrvatske poezije i književnosti kojemu je posvetio pjesmu Klub boćara.

Vijeće crnogorske nacionalne manjine Grada Zagreba u suradnji s Hrvatskim nacionalnim vijećem Crne Gore već treću godinu za redom realizira zajednički projekt pod nazivom Crnogorski književnici u Zagrebu i hrvatski u Podgorici. Zamisao cjelokupnog projekta je da hrvatski književnici u Crnu Goru dolaze u organizaciji Vijeća crnogorske nacionalne manjine Grada Zagreba, a crnogorski u Hrvatsku u organizaciji Hrvatskog nacionalnog vijeća Crne Gore, s ciljem predstavljanja značajnijih suvremenih književnika ove dvije države u sredinama druge, kao aktivnost dvije nacionalne zajednice u jedinstvenoj programskoj aktivnosti.