ODRŽANI LIPOVLJANSKI SUSRETI 2019

Veliki park u središtu Lipovljana bio je 24. kolovoza mjesto okupljanja tisuća ljudi s područja Sisačko-moslavačke županije koji su pratili manifestaciju Lipovljanski susreti 2019. S jedne strane bila je velika pozornica na kojoj su u večernjim satima službeno otvoreni Susreti, na drugoj je umijeće u sječi drva pokazalo 17 šumarskih natjecateljskih ekipa na 12. državnom natjecanju šumarskih radnika sjekača Hrvatskih šuma iz svih dijelova Hrvatske, a na trećoj su bili brojni štandovi pripadnika 13 nacionalnih manjina koje žive u Lipovljanima i okolnim mjestima na području Sisačko-moslavačke županije.

Lipovljanski susreti 2019. tradicionalna manifestacija trajali su od 22. do 25. kolovoza 2019. Manifestaciju je otvorio sisačko-moslavački župan Ivo Žinić, izaslanik predsjednice RH Kolinde Grabar-Kitarović, pokroviteljice Lipovljanski susreti 2019. U svečanom programu sudjelovalo je deset folklornih društava nacionalnih manjina te brojne udruge koje su kroz nacionalnu kuhinju i stare zanate pokazale dio svoje tradicije i kulturnog nasljeđa. Održano je natjecanje u pripremanju fiša i gulaša te pečenju ribe… Mađari su pripremili paprikaš, Bošnjaci razne vrste slastica, a Česi izložili tradicionalni nakit za narodnu nošnje dok je Zajednica Talijana Lipik predstavila obuću koju izrađuju njeni pripadnici … Posjetitelji, kojih je bilo vrlo mnogo, imali su priliku doznati nešto novo o kulturi i tradiciji pripadnika nacionalnih manjina ovoga područja.

Na području općine Lipovljani živi 13 nacionalnih manjina koje čine 12,53 posto stanovništva. Najbrojniji su Ukrajinci kojih je 4,28 posto, Slovaka je 3,07 posto a Čeha, 2,55 posto. Slijede Mađari, Talijani, Srbi i ostali koji zajedno ukupno čine 2,40 posto stanovništva prema popisu stanovništva Hrvatske iz 2011.

Tijekom Susreta organiziran je raznovrstan program; tradicionalna biciklijada, turnir u boćanju i pikadu, nogometne utakmice, te nastupi glazbenih skupina Begini, Opća opasnost, Slavonske lole i Crvena Jabuka.

Ovo su bili deseti Lipovljanski susreti, no povijest manifestacije je mnogo duža jer je utemeljena davne 1973. i održavala se bez prekida sve do početka Domovinskog rata. Lipovljani su najbolji primjer prihvaćenosti manjina od većinskog hrvatskog naroda i suživota različitih nacija na istom prostoru.