NAJBOLJI JE MAKEDONSKI AJVAR

Dvorana Bruxelles Europskog doma u Zagrebu večeras je mirisala po pindžuru i ajvaru, delicijama makedonske kuhinje čije su umijeće pripremanja demonstrirali pripadnici makedonske nacionalne manjine u Zagrebu na manifestaciji Pindžur i ajvar fest. Mnogi od njih donijeli su ajvar i pindžur koji su pekli doma na kušanje u Europski dom, te se potrudili svima onima koji nisu iz Makedonije objasniti kako se priprema ajvar.

Voditeljica programa bila je Judita Rey Hudeček, a kako Makedonci priprmaju ajvar objasnili su Lana Đapić, predstavnica makedonske nacionalne manjine Zagrebačke županije, i Orce Lambevski, uvoznik tradicionalnog makedonskog ajvara u Hrvatsku. Makedonci su majstori u pripremanju ajvara, ne kuhaju ga nego peku, a njihov ajvar spravljen je samo od srca paprike, ostatak koriste za ljuticu.

Rey Hudeček je naglasila da je pečenje ajvara u Makedoniji društveni obred, te da je prvi korak u pripremi pečenja posebne vrste paprike, potom skidanje kore s nje te pnovno pečenje te iste paprike. Na selu je priprema ajvara mnogo značajniji događaj nego u gradovima, ali i stanari urbanih dijelova dogovorno održavaju taj obred. Nekoliko njih iz dvije-tri zgrade zajednički peku ajvar na javnoj površini uz podršku ostalih.

Ajvar je jedan od proizvoda makedonske kuhinje koji mnogo pridonosi promidžbi tradicije i kulture te zemlje, te ga makedonske tvrtke naveliko izvoze. Ajvar Gurmano, po najtradicionalnijem receptu proizvodi tvrtka iz Prilepa, a može se kupiti i u Hrvatskoj. Uvoznik Lambevski ističe da je taj ajvar posebnog okusa, u što su se prisutni na manifestaciji uvjerili kušajući ga, zbog načina na koji se paprika usitnjava; radi se o trganju, a ne rezanju pečene paprike. Za pečenje kilograma ajvara potrebno je sedam kilograma paprike, a Makedonci se tradicije nisu odrekli ni kad su se doselili u Hrvatsku. Imali su glasnika koji im je javljao da su stigle makedonske paprike na hrvatske tržnice, a radi se o liječniku Kuri Jovevom. Otkad je Jovev umro, više nema vijesti o paprikama, ali Makedonci znaju kad i gdje ih mogu naći tako da nitko ne propušta sezonu ajvara. Osim izvanrednog okusa, ajvar ima i sociološko značenje jer je čuvanje nacionalne kuhinje od zaborava istovremeno i čuvanje nacionalnog identiteta. Na manifestaciji Pindžur i ajvar fest zainteresirani su mogli dobiti recept za najbolji ajvar, a da što opuštenije uživaju u slasnim zalogajima pobrinula se ženska pjevačka skupina Ezerki. Manifestaciju su organizirali Hrvatsko- makedonsko društvo i Lena Đapić.