NA SJEDNICI SAVJETA ZA NACIONALNE MANJINE RH PRIHVAĆEN PROGRAM RADA ZA 2020. GODINU

Savjet za nacionalne manjine RH održao je 13. veljače 87. sjednicu na čijem je dnevnom redu bio prijedlog Programa rada Savjeta za naconalne manjine za 2020. godinu i informacije o prijedlozima programa udruga i ustanova nacionalnih manjina za ostvarivanje programa kulturne autonomije za 2020. godinu pristiglih na javni poziv od 22. studenog 2019. godine. Uz članove Savjeta sjednici su prisustvovali i saborski zastupnici manjina.

Predsjednik Savjeta Aleksandar Tolnauer osvrnuo se, između ostaloga, na pojam etničke raznolikosti, naglašavajući kako se posebno pojavljuje u turbuletnim predizbornim vremenima.

– To je u Europi povijesno nasljeđe međutim, bitno je upravljanje tom raznolikošću. Upravljanje različitostima je uvijek u rukama većine koja ima socijalni utjecaj i moć, ali i odgovornost da u tim politikama primjenjuje doktrinu ili multikulturalnositi ili asimilacije. U Hrvatskoj, u ovom trenutku, možemo biti zadovoljni pozicijom u kojoj smo, iako ništa nije idealno, ali to je bitno istaknuti. Jer neki ne razumiju da je početkom ovoga tisućljeća svijest političara i građana na sasvim novim vrijednostima koje prelaze granice i pojedine tabue u kojima smo bili godinama. Stva raju se novi mehanizmi suradnje u kojima će Savjet sigurno sudjelovati i u kojima nas podržavaju saborski zastupnici i Vlada RH.

Članovi Savjeta prihvatili su program rada za 2020. a Tolnauer je istaknuo da kod kulturne autonomije kriterij za dobivanje sredstava nije brojnost nacionalne manjine nego program.

– Ima poteškoća u udrugama i one će se morati prilagoditi europskom kriteriju jer ih nećemo moći financirati. Glavni kriteriji su programi, kod kulturne autonomije veličina nacionalne manjine nema utjecaja kao kad se radi o izborima. Ali važan kriterij je koliko udruga okuplja ljudi, nije isto imati udrugu od 20 ljudi ili 2500. Zbog toga upućujem sve na web stranice Savjeta gdje je sve objavljeno i gdje se vidi kako se troše sredstva. Mislim da na to u najmanju ruku možemo biti ponosni i u ovome društvu ogledan primjer drugima. Tvrdim to s punom odgovornošću – kazao je Tolnauer te dodao da Prijedlog o raspodjeli sredstava ne donosi Savjet nego povjerenstvo u kojem su stručni i vanjski članovi. Tu postoje kriteriji; ocjenjivanje dosadašnjeg rada i nešto što je novo uvedeno, a što je europski standard –pravilnik o riziku davanja sredstava. To su sredstva poreznih obveznika i povjerenstvo mora odlučiti koliki je rizik davati nekome ta sredstva. Imamo primjera prenamjena sredstava za programe koje u većem dijelu imaju opravdanje, ali ima i onih koji nemaju. Udruge prijave program za koji znaju da ga neće ostvariti, a nakon tri mjeseca traže prenamjenu za program koji inače ne bi prošao – kazao je Tolnauer.

Članovi Savjeta i saborski zastupnici pozitivno su se izjasnili o visini sredstava koje je Vlada RH odobrila za programe udruga za 2020. Robert Jankovics, zastupnik mađarske nacionalne manjine, istaknuo je da su zajedničkom akcijom zastupnika nacionalnih manjina uspjeli uvjeriti Vladu RH i Ministarstvo financija da odobre za oko 22 posto veća sredstva nego što su bila prošle godine. – Ovaj iznos od 41 milijun kuna povijesno je najveći – rekao je Jankovics.

Zastupnik češke i slovečke manjine Vladimir Bilek zahvalio je Savjetu na provedenom program u 2019. ističući da je bila vrlo dinamična te da su doneseni važni prijedlozi i odluke za funkcioniranje nacionalnih manjina. Govorio je i o međudržavnim ugovorima o zaštiti nacionalnih manjina, kojih Hrvatska ima pet, te da se trenutačno radi na pripremi novih.