MANJINE ZAGREBA PROSLAVILE SVOJ DAN

Udruge nacionalnih manjina povodom Međunarodnog dana ljudskih prava, Dana Koordinacije vijeće i predstavnike nacionalnih manjina Grada Zagreba i Dana kraljice Teute održale su 10. prosinca kulturni program u Kulturnom centru Peščenica u Zagrebu.  Manifestacija je održana u organizaciji Kluba albanskih žena Hrvatske Kraljica Teuta i suorganizaciji Koordinacije vijeća i predstavnika nacionalnih manjina Grada Zagreba, a uz financijsku potporu Savjeta za nacionalne manjine RH. Program je otvorio Juraj Bahnik, predsjednik Koordinacije, čestitao je Međunarodni dan ljudskih prava te pozdravio posebne uzvanike Aleksandra Tolnauera, predsjednika Savjeta za nacionalne manjine RH, i Ljiljanu Klašnju, voditeljicu Odjela za nacionalne manjine i izaslanicu gradonačelnika Grada Zagreba.  -Koordinacija je Međunarodni dan ljudskih prava uzela za svoj dan. Osnovana je prije devetnaest godina, tako da bismo mogli reći da je doista punoljetna. Više nego punoljetan je i Ustavni zakon o pravima nacionalnih manjina usvojen 2002. U njemu je implementirana Deklaracija o ljudskim pravima UN-a, ali i svi ostali međunarodni dokumenti koji su bitni za ostvarivanje ljudskih prava i prava manjina. Ono što je još važnije, ovaj je zakon pravno regulirao model ostvarivanja prava nacionalnih manjina u RH. U tom ozračju obilježavamo i Dan nacionalnih manjina Grada Zagreba. Za nacionalne manjine u Zagrebu bitno je da je implementacijom Ustavnog zakona o pravima manjina u Statut Grada Zagreba i druge dokumente stvoreno ozračje u kojemu nacionalne manjine zaista mogu sudjelovati u društvenom životu grada – rekao je Bahnik te podsjetio što je sve Koordinacija organizirala tijekom ove godine i zahvalio institucijama koje podržavaju manjine u radu.

Međunarodni dan ljudskih prava i Dan Koordinacije čestitala je Ljiljana Klašnja te naglasila da obilježavanja toga dana predstavlja neprestanu borbu za očuvanje postignutih ljudskih prava i podsjeća na potrebu stalnog ulaganja i promicanja svijesti o zaštiti ljudskih prava. -Grad Zagreb već niz godina njeguje visoke standarde u promicanju manjinskih prava svjestan da raznolikost treba biti čimbenikom ne podjela već obogaćivanja društva. U tom prihvaćanju različitosti većinsko stanovništvo i pripadnici manjina daju zajednički doprinos poticanju tolerancije i promicanju ljudskih prava. Zagreb kao višeetnički grad uvijek je bio otvoren svima onima koji su željeli živjeti u njemu – izjavila je Klašnja ističući da je nemjerljiv doprinos pripadnika nacionalnih manjina koji su kroz povijest ostavili gradu Zagrebu.

Vrlo zanimljiv govor održao je Aleksandar Tolnauer u kojemu je objavio da je za 2023. godinu povećan iznos koji je vlada RH u suradnji sa Savjetom za nacionalne manjine namijenila manjinskim udrugama za kulturne programe. Radi se o 58 milijuna kuna ili nešto manje od osam milijuna eura.

-U multietničkim društvima, u multietničkim državama i višeetničkim zajednicama koje su europske, a na čije se standarde pozivamo, ne postoji ujednačena politika niti standard. Neke države, kao Francuska, čak niti ne priznaju nacionalne manjine. Zašto je to bitno? Mi smo postavili jedan standard, doduše pod međunarodnim pritiskom, ali taj međunarodni pritisak nije bio presudan, što će neke začuditi, ali to treba reći. U ono vrijeme je Hrvatska shvatila i bilo je od izuzetnog značenja da se ta pitanja reguliraju jer smo bili u takvim okolnostima da je, nažalost, jedna od naših nacionalnih manjina učestvovala u ratnom sukobu. Sve je to onda determiniralo da se donese jedan takav zakon. Da li je dobar, možda je i prenormiran, ali je pokazao veliki rezultat. U ovih dvadeset godina manjine su sastavni dio političkog, kulturnog i javnog života i to se ne može izbrisati.  Što se tiče upravo ove proslave i toga zakona, nikakva prava nisu vječna. Imamo tendencije da se ta prava redigiraju od određenih političkih struktura da budu manja, te da nisu potrebni predstavnici manjina. Zbog toga je ovo bitno što se radi ovdje, pogotovo što je Grad Zagreb, kada smo o pitanjima manjina razgovarali na međunarodnom nivou, bio pozitivni primjer prakse onoga što treba nacionalnim manjinama. Zato sam neugodno iznenađen jer je ovo prvi puta da na ovakvoj manifestaciji, koja je od značaja ne samo za Zagreb, nego i za Hrvatsku, nema gradonačelnika. To se prije nije događalo. Općenito odnos koji smo nekad imali kao Savjet s Gradom Zagrebom sada nemamo. To nije dobro i to treba mijenjati. Savjet je u državi najviše tijelo nacionalnih manjina i standard koji smo postigli ne smije se rušiti, nema podcjenjivanja. Vi ste ti koji ste taj sustav izgradili, vi ste ti koji ste išli na izbore, vi ste legitimno izabrani i mi ćemo vam u tomu pomoći – izjavio je Tolnauer te čestitao Međunarodni dan ljudskih prava i Dan Koordinacije. Također je posebno naglasio da pripadnici manjina moraju pratiti politička zbivanja zato što se događa da se na manjinskim manifestacijama daje mjesta ljudima koji se bore da manjine izgube svoja prava kao što se dogodilo na nedavno održanom okruglom stolu.

U kulturnom dijeli programa koji je vodila Lejdi Oreb sudjelovali su  zbor Montenegro koji djeluje u Društvu Crnogoraca i prijatelja Crne Gore „Montenegro“ Zagreb, vokalna skupina Visla poljske kulturne udruge „Mikolaj Kopernik“, Češka beseda Zagreb, plesna skupina KAŽH Kraljica Teuta i predstavnici makedonske manjine koji su izveli recital, glazbeni i plesni program. Proslavi su prisustvovali predstavnici Veleposlanstava Mađarske i Sjeverne Makedonije, te brojni pripadnici nacionalnih manjina.