MAKEDONIJA UVIJEK IZNENADI

Knjiga Makedonija povijesni i etnolingvistički aspekti autora Nikole Rašića, nizozemskog sociologa i etnolingvista, predstavljena je večeras u Makedonskoj crkvi u Zagrebu. Objavilo ju je Hrvatsko-makedonsko društvo, a suizdavač je Lena Đapić, predstavnica makedonske nacionalne manjine Zagrebačke županije, koji su i organizatori promocije. Prisutne je, u ime Makedonske pravoslavne crkve u Hrvatskoj, pozdravio protojerej stavrofor Kirko Velinski, uvodnu riječ rekla je urednica knjige Judita Rey Hudeček, a o knjizi je govorio autor.

U uvodu knjige piše: „Ovo je knjiga o Makedoniji kao domovini raznih naroda i jezika. Njih je tu više nego igdje u Europi na tako maloj površini. Tu je kolijevka svih slavenskih kultura, rođenih na susretištu raznih civilizacija… Makedonije ja mnoštvena. Makedonija drevna i suvremena. Makedonija uvijek iznenadi. Često i samu sebe. Makedonije je nepredvidljiva. Makedonija je zemlja raznih nasljeđa. Makedonija je mnogoslojna, upravo mozaična…“

Nikola Rašić rođen je 1957. u Požegi, živi i radi u Nizozemskoj, poliglot je koji govori petnaest jezika i s još toliko se služi. Makedonski je bio prvi strani jezik koji je naučio u dobi od 13 godina boraveći u Ohridu. Knjiga Makedonija povijesni i etnolingvistički aspekti prva je Rašićeva knjiga o makedonskim temama, a plod je pedesetogodišnjeg zanimanja i istraživanja.

Vjekoslava Bach čitala je poeziju na hrvatskom i makedonskom jeziku, u glazbenom dijelu nastupila je etno pjevačka skupina Ezerki, a prisustvovali su  Kristina Autischer Jadrešić iz Upravnog odjela za poslove Županijske skupštine i opću upravu Zagrebačke županije,  Zorica Velinovska, članica Savjeta za nacionalne manjine RH, Goran Beus Richembergh, predstavnik njemačke nacionalne manjine Zagrebačke županije, Memetali Zenuni, predsjednik Vijeća albanske nacionalne manjine Velike Gorice, te pripadnici makedonske i ostalih manjina.