LEPO JE IN VREDNO PRAZNOVATI ROJSTNI DAN, DAN KAD SMO KONAŠNO SVI POSTALI GOSPODARI SVOJE USODE

Na proslavi Dana državnosti Republike Slovenije, održanoj večeras u Muzeju suvremene umjetnosti u Zagrebu, čulo se nekoliko jezika; slovenski, engleski i hrvatski. Slovenski je, naravno, bio najdominantniji tijekom svečanog programa koji su organizirali Veleposlanstvo Republike Slovenije u Zagrebu, Slovenski dom Zagreb i Vijeće slovenske nacionalne manjine Grada Zagreba. Nakon izvođenja slovenske himne, uzvanicima se obratio Darko Šonc, predsjednik Vijeća slovenske nacionalne manjine Grada Zagreba.

– Lepo je in vredno praznovati rojstni dan koji smo želeli i izvojevali. Dan kad smo konašno svi postali gospodari svoje usode – rekao je Šonc. Podsjetio je Šonc na vrijeme u kojem su se Slovenija i Hrvatska izborile za samostalnost, istaknuo je važnost vlastite države, materinskog jezika i slobode te suradnje među dva naroda.

– Mi Slovenci koji živimo u Hrvatskoj most smo između dvije države i dva naroda. Ljubimo svoj narod, ali smo lojalni građani Hrvatske i radimo i na blagostanju Hrvatske i Slovenije – kazao je Šonc te naglasio da ove godine Slovenski dom u Zagrebu obilježava 90. godišnjicu postojanja.

Uzvanicima se obratila i Smiljana Knez, veleposlanica Slovenije u Hrvatskoj, te posebno zahvalila slovenskoj manjini i Slovenskom domu na pripremi proslave i čestitala 90. obljetnicu. Potom je sve pozvala kušati delicije slovenske kuhinje te naglasila da su hranu za ovu proslavu darovale slovenske tvrtke. Na raskošnom i raznovrsnom jelovniku su, između ostaloga, bili punjeni odojak i potica od oraha.

U glazbenom dijelu programa nastupili su Anja Žabkar i Zoran Šonc, a otvorena je i izložbe Forbidden Whisperss fotografija grupe Laibach s turneje po Sjevernoj Koreji u suradnji s ljubljanskim Photon – Centre for Contemporary Photography.