LEA DEUTSCH HRVATSKA SHIRLEY TEMPLE

Pojavila se u isto vrijeme kao i svjetska dječja zvijezda američkih filmova Shirley Temple, a snašla ju je slična sudbina kao Annu Frank, te su obje postale simbol strašne tragedije židovskog naroda. Lea Deutsch bila je hrvatska dječja glumica židovskog podrijetla koja je umrla za vrijeme Holokausta, najmlađa glumica koja je stala na pozornicu zagrebačkog Hrvatskog narodnog kazališta. Često su je nazivali čudom od djeteta i hrvatskom Shirley Temple. Odmah nakon uspostave ustaške države djevojčica Lea je izbačena iz kazališta, ali ostala je živjeti u Zagrebu. Sa samo 16 godina uhićena je i zajedno sa svojim mlađim bratom i majkom poslana u Auschwitz. Umrla je u vagonu, prije nego što je stigla u logor.

„Zagreb je puno izgubio njenom smrću. Kada je došla „nova garnitura“ na vlast, njezina slava je naprosto u jednom trenutku zamrla i danas zamjeram javnosti, više nitko nije pitao za nju. Smrt Lee Deutsch dogodila se u anonimnosti, naprosto je umrla i imam dojam da je to bilo od tuge i razočarenja“, rekla je na predstavljanju knjige književnica, novinarka i filmska scenaristica Zora Dirnbach.

Lea je dijete Stjepana i Ivke Deutsch rođene Singer. Rođena je u Zagrebu 18. siječnja 1927. Otac Stjepan bio je odvjetnik, a majka Ivka obrazovana domaćica koja se aktivno bavila šahom. Obitelj Deutsch živjela je u zagrebačkoj Gundulićevoj ulici na broju 39 u dvokatnoj kući. Lea je počela glumiti u Hrvatskome narodnom kazalištu u Zagrebu kao petogodišnjakinja u dječjoj kazališnoj skupini Dječje carstvo, a ubrzo je postala popularna dječja glumica. Prva joj je uloga bila Prisku u Freudenreichovim Graničarima. Potom su usljedile brojne uloge u dječjim predstavama kazališne skupine Dječje carstvo, zatim u predstavama G. Hauptmanna Pred zalaz sunca te u Maeterlinckovoj Sestri Beatrice. Publiku je potpuno osvojila ulogom Marijette u komediji. Tito Strozzi za nju piše, a Josip Deči uglazbljuje operetu Čudo od djeteta.

U Zagrebu početkom listopada 1935. francuska je filmska tvrtka Pathé snimila Leu u raznim kostimima i atraktivnim točkama. Uskoro su je pozvali na jednogodišnji boravak u Parizu kako bi naučila francuski što Lea, usljed priprema za premijeru nove operete pisane za nju, odbija.

Njezina glumačka kolegica bila je Njemica Darija Gasteiger koja je pred kraj Drugog svjetskog rata zajedno sa zagrebačkim Nijemcima napustila Hrvatsku. Posljednji nastup Lea je ostvarila vodeći scenski prikaz Šahovska igra u HNK 15. ožujka 1941. godine. U toj su predstavi Leine kolegice iz razreda glumile uloge šahovskih figura, dok je Lea vodila i publici objašnjavala poteze.

Nezavisna Država Hrvatska 1941. donijela je rasne zakone, prema kojima Lea više nije smjela glumiti. U nadi da će izbjeći progon obitelj Deutsch prelazi na katoličanstvo, a otac Stjepan skriva se u bolnici Sestara Milosrdnica. Za obitelj Deutsch angažirali su se mnogi poznati i nepoznati Zagrepčani, glumci Tito Strozzi, te par Vika Podgorska i Hinko Nučić, ali, nažalost, nisu je uspjeli spasiti. Obitelj je ostala živjeti u Zagrebu, Lea je sa 16 godina uhićena i zajedno sa svojim mlađim bratom Sašom i majkom Ivkom poslana u Auschwitz. Umrla je u stočnom vagonu, iz kojeg je od 75 ljudi njih 25 umrlo među kojima i Lea, prije nego što je stigla u logor. Majka i brat umrli su u logoru, dok se otac izvukao zahvaljujući dr. Pancu, koji ga je skrivao na odjelu u bolnici. U spomen na Leu Deutsch židovska osnovna škola u Zagrebu nosila je njezino ime Osnovna škola “Lauder – Lea Deutsch”, ali je od 1. rujna 2006. u stanju mirovanja.

Godine 2011. hrvatski redatelj Branko Ivanda snimio je biografski film o Lei Deutsch i Dariji Gasteiger: Lea i Darija – Dječje carstvo. Priča je to o sudbini Lee Deutsch i Darije Gasteiger, djevojčica koje su uoči Drugoga svjetskoga rata u zagrebačkom Hrvatskom narodnom kazalištu, kao članice dječje scene, oduševljavale pjesmom, glumom i plesom. No njihovo sretno djetinjstvo prekinuto je s početkom progona Židova i posljednji židovski transport za Auschwitz, u kojem Lea umire, a Darija poslije, pred partizanima s obitelji bježi u Austriju.

Uz brojne profesionalne glumce, Leu i Dariju utjelovile su mlade svjetske prvakinje u stepu Klara Naka i Tamy Zajec. Redatelj Branko Ivanda snimao je taj film na više autentičnih lokacija u gradu Zagrebu i okolici te je ovom prilikom okupio i mnoštvo priznatih hrvatskih glumaca. Film prikazuje njihove zajedničke nastupe netom prije Drugoga svjetskog rata, život za vrijeme uspostave NDH i odvođenje Lee i njezine obitelji u Auschwitz. Ulogu Lee Deutsch tumači mlada zagrebačka plesačica Klara Naka.

Napomena: Tekst je sufinanciran sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.